آیا افسر رومی خودش نزد مسیح آمد یا بزرگان یهود با عیسی ملاقات کردند؟
در گزارش انجیل متی می خوانیم که وقتی عیسی وارد شهر کفرناحوم شد، افسر رومی نزد او آمد و خواهش کرد که خدمتکار افلیج او را که در خانه افتاده و از درد به خود می پیچد، شفا دهد (متی فصل ۸ آیات ۵- ۶).
اما لوقا گزارش می دهد که وقتی افسر از آمدن عیسی باخبر شد، چند نفر از بزرگان یهود را فرستاد تا از او خواهش کنند بیاید و غلامش را شفا دهد (لوقا فصل ۷ آیات ۲- ۵).
متی، گزارش هایش را کلی و فشرده ارائه می دهد، در حالی که لوقا به جزئیات توجه می کند. بنابراین، ماجرا از این قرار است که عده ای از بزرگان یهود نزد مسیح می آیند و موضوع بیماری خدمتکار افسر رومی را درمیان می گذارند. عیسی موافقت می کند که با آن ها برود (لوقا فصل ۷ آیات ۳- ۵). اما پیش از آن که به خانه برسند، افسر رومی خود را به عیسی می رساند و می گوید که فقط دستور بدهید خدمتکارم شفا یابد، زیرا من لیاقت ندارم که به خانه ام بیایید (متی فصل ۸ آیه ۵). سپس به خانه برمی گردد تا نتیجه را ببیند (لوقا فصل ۷ آیه ۱۰).
احتمالا به دو دلیل افسر رومی از عیسی خواهش می کند به خانه اش نیاید:
یک. او غیر یهودی بود و از نفرت یهودی ها از نظامیان رومی آگاه بود. بنابراین برای پرهیز از تنش، نمی خواست تماس مستقیم با یهودیان داشته باشد. طبق وظایف روزانه او، افراد را به ماموریت های مختلف می فرستاد و برای رساندن پیغامش به عیسی نیز طبق روال معمول عمل نمود. همان طور که برای انجام دستورات افسر رومی، نیازی نبود خودش در همه ماموریت ها حضور داشته باشد، برای شفای خدمتکار او نیز لازم نبود عیسی به خانه افسر برود.
دو. او آنقدر به مسیح اعتماد داشت که می دانست عیسی از راه دور هم قادر به شفا دادن است. وقتی مسیح به ایمان افسر رومی پی برد به همراهانش گفت:”در میان تمام یهودیان اسرائیل، حتی یک نفر را ندیده ام که چنین ایمانی داشته باشد” (لوقا فصل ۷ آیه ۹).
در این جا متی جزئیات بیشتری از واکنش عیسی را شرح می دهد:”این را به شما بگویم که عده زیادی از قوم های غیر یهود، مانند این افسر رومی، از سراسر دنیا آمده، در درگاه خداوند با ابراهیم و اسحاق و یعقوب همنشین خواهند شد و بسیاری از یهودیان که می بایست به درگاه خداوند راه یابند، بیرون انداخته خواهند شد، در جایی که تاریکی، گریه و عذاب حکمفرماست” (متی فصل ۸ آیات ۱۱- ۱۲). ایمان این غیر یهودی باعث رسوایی دینداری خشک و بی روح بسیاری از یهودیان شد.
از آن جا که مخاطب لوقا غیریهودیان بودند، بر حساسیت و تعصب مذهبی/ نژادی قوم یهود تاکید می ورزد، در حالی که متی به این نکته توجه دارد که غیریهودیان بیش از یهودیان به مسیح ایمان و اعتماد دارند.
نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ