زنان اسرائیلی به مناسبت «روز جهانی زن» در کنار دیوار ندبه به دعا پرداختند

زنان عضو گروهی که در اسرائیل برای برابری زن و مرد تلاش می‌کند، در روز جهانی زن اقدام به برگزاری جلسه دعا در کنار دیوار ندبه کردند.

«محبت نیوز»- بامداد جمعه، هشتم مارس (۱۷ اسفند) شماری از اعضای گروه “زنان دیوار” (Women of the Wall) با کیپا (یا کپه، کلاه کوچک یهودیان) و شال‌های دعا (تالیت) در کنار دیوار ندبه به عبادت پرداختند.

به گزارش دویچه وله، این گروه روز هشتم مارس ۱۹۸۹ تشکیل شد و سی سالگی خود را با این حرکت نمادین جشن گرفت.

وبسایت شبکه یک تلویزیون آلمان (تاگس شاو) در گزارش خود پیرامون این رویداد می‌نویسد که هزاران زن و مرد ارتدکس یهودی در اعتراض به این مراسم عبادی زنان در کنار دیوار گرد آمدند و با صدای بلند به عبادت پرداختند، طوری که صدای زنان شنیده نمی‌شد.

به گزارش تاگس شاو، اوج‌ گرفتن خشونت کلامی باعث پایان یافتن مراسم دعای زنان شده است.

ارتدکس‌های یهودی اقدام اعضای گروه “زنان دیوار” را “تحریک‌آمیز” می‌دانند، زیرا به اعتقاد آنها پوشیدن شال‌ ویژه دعا و خواندن دعا با صدای بلند در کنار دیوار در انحصار مردان است.

وبسایت تاگس شاو به نقل از آنات هوفمن از گروه “زنان دیوار” می‌نویسد که دیوار ندبه “مرکز یهودیت” است اما به مکانی تبعیض‌آمیز برای زنان تبدیل شده است. او می‌گوید: «ما از طریق دعا کردن و تورات‌ خواندن برای حقوق زنان مبارزه می‌کنیم. کاری که ما انجام می‌دهیم همانقدر انقلابی است که کار یک دختر که برای مقاومت در برابر طالبان می‌خواهد به مدرسه برود.»

درور آریه، خاخامی که رهبر جنبش ارتدکس‌های “هازون” است و برای مقابله با “زنان دیوار” فراخوان داده، معتقد است که این اقدام زنان در راستای خواست اصلاح‌طلبان یهودی است، یهودیانی که خواهان برابری حقوق زن و مرد در مراسم مذهبی هستند.

آریه در مصاحبه با وبسایت “اینت” می‌گوید: «دیوار ندبه قلب تپنده یهودیان است. هر سال بیش از ده میلیون یهودی می‌آیند و بر حسب آنچه اینجا رایج است، دعا می‌کنند. معلوم است که این زنان نه برای دعا بلکه برای تحریک آمده‌اند. آنها می‌خواهند از این طریق برای اصلاح‌طلبان مشروعیت کسب کنند.»

اکثر خاخام‌های اسرائیل جنبش اصلاح‌طلبی دینی را به‌رسمیت نمی‌شناسند، زیرا اصلاح‌طلبان در کنیسه‌هایشان خاخام زن هم دارند و به زنان اجازه آواز خواندن می‌دهند.

تاگس‌شاو می‌نویسد که کشمکش بر سر دعای زنان در کنار دیوار ندبه سال‌هاست که به یک حرکت سیاسی تبدیل شده است.

بسیاری از اصلاح‌طلبان یهودی آمریکا دولت اسرائیل را به تمکین در برابر تندروهای ارتدکس یهودی متهم می‌کنند. خانم هوفمن هم بر این اعتقاد است و می‌گوید که در واقع کشمکش بر سر دعا در کنار دیوار، به جنسیت ربطی ندارد بلکه یک مبارزه سیاسی است: «مبارزه میان کسانی که معتقدند ارزش‌های معنوی کشور یهودی باید مردسالارنه و نژادپرستانه باشد و کسانی که به برابری زن و مرد اعتقاد دارند و خواهان رواداری و چندگونگی مذهبی هستند.»

در سال‌های اخیر شمار زیادی از زنانی که انحصار مردان را شکسته و در کنار دیوار ندبه دعا کرده‌اند دستگیر و برخی نیز محاکمه شده‌اند.