ادعای دن بروان: “بت پرستان در روزهای یکشنبه (ساندی/ روز آفتاب) خورشید را می پرستیدند”

ادعای دن بروان: "بت پرستان در روزهای یکشنبه (ساندی/ روز آفتاب) خورشید را می پرستیدند"
ادعای دن بروان: “بت پرستان در روزهای یکشنبه (ساندی/ روز آفتاب) خورشید را می پرستیدند”

دن براون در صفحه های ۲۳۲ و ۲۳۳ کتابش شرح می دهد که برای نخستین بار “کنستانین” (امپراطور روم) در قرن سوم میلادی روز یکشنبه را به عنوان روز مقدس تعیین کرد. او می افزاید:”سان دی روزی است که بت پرستان خورشید را می پرستیدند”. آیا این ادعا درست است؟

مطابق گزارش اناجیل، روز یکشنبه مسیح بعد از مرگ، زنده شد. لوقا گزارش داد که “یکشنبه برای مراسم شام مقدس (عشاء ربانی)، دور هم جمع می شدیم و پولس برای ما موعظه می کرد” (اعمال رسولان فصل ۲۰ آیه ۷). این آیه، اولین گزارش عهد جدید است که می توان از آن نتیجه گرفت که مسیحیان به طور مرتب و در روزهای یکشنبه برای عبادت و اجرای مراسم عشاء ربانی جمع می شدند. هم چنین پولس به اعضای کلیسای قرنتس نوشت:”در نخستین روز هر هفته، یعنی یکشنبه…” (اول قرنتیان فصل ۱۶ آیه ۲). این آیات نشان می دهد که روز یکشنبه برای استراحت و عبادت مسیحیان رسمی شده بود.

مکاتبات اداری امپراطوری روم نیز در اواخر قرن اول میلادی تایید می کند که مسیحیان در روز یکشنبه در قبل از طلوع آفتاب گردهمایی داشته اند. انتخاب این روز آن هم قبل از طلوع خورشید، برای مسیحیان یادآور زنده شدن مسیح در بامداد روز یکشنبه بود. این منابع دولتی چنین گزارش داده اند که مسیحیان به هنگام گردهمایی، سرودهای روحانی می خواندند و به قرائت نوشته های رهبران شان و سخنرانی گوش فرا می دادند و مسیح را به عنوان خدا می پرستیدند.

“کلمنت” یکی از رهبران کلیسا که در قرن دوم میلادی می زیست، چنین گزارش داد که روز یکشنبه به عنوان پرستش متحد مسیحیان رسمی شد. یوحنا از جزیره پطمس چنین گزارش داد:”من به علت پیغام انجیل و بشارت درباره مسیح، به جزیره پطمس تبعید شدم. روز خداوند بود و من در حال عبادت بودم که روح خدا مرا فرو گرفت…” (مکاشفه فصل اول آیات ۹ – ۱۰). طبق گزارش جاستین (از پدران کلیسا در قرن دوم میلادی)، مسیحیان روز یکشنبه را “روز خداوند” می نامیدند.

به نظر می آید که روز شنبه (سبت) مختص یهودیان بود و نه کلیسا. مسیحیان برای یادآوری قیام مسیح از مردگان، در روزهای یکشنبه مراسم گردهمایی را تشکیل دادند. در شریعت موسی و هم چنین عهد عتیق، قانونی که تغییر روز استراحت را از شنبه به روز دیگر منع کند، وجود ندارد. وجود چنین قانونی ضروری نبود. در واقع، خداوند آینده را می دید و می دانست که دوران انقلاب صنعتی فرا خواهد رسید و شرایط زندگی انسان ها به گونه ای دیگر شکل خواهد گرفت.

در دنیای امروز، تعطیلی فرودگاه، بیمارستان، هتل ،آتش نشانی، مخابرات، رادیو و تلویزیون، نیروگاه برق… غیر ممکن و محال است. عدم فعالیت این گونه مراکز مصادف است با فاجعه. هم چنین مردم برای استراحت و رفع خستگی به مراکز تفریحی نظیر سینما، شهربازی، رستوران، پارک… می روند و اوقات فراغت خود را می گذرانند. در هر حال، کسانی که در تعطیلات آخر هفته کار می کنند، بایستی یک روز را درهفته به استراحت بپردازند.

مسلمانان و ملحدهای ایرانی نیز این اتهام را مطرح می کنند که مسیحیان در روز آفتاب، به کلیسا می روند. این در حالی است که آنان به سنت جشن نوروز که منشاء آن متعلق به دوران قبل از ظهور زرتشت و مسیحیت است، احترام گذاشته و آن را هر سال برگزار می کنند! حتی اسامی ماه های ایرانی که به هخامنشیان نسبت داده شده، منشاء بابلی دارند و همان طور که می دانید بابلی ها بت پرست بودند. برای اطلاعات بیشتر به کتاب های مرجع در زمینه ایران باستان مراجعه فرمایید.

ادعاهای دن براون این سوال را در ذهن خوانندگان مطرح می سازد که آیا او کتاب مقدس و گزارش های تاریخی مربوط به قرون اول و دوم میلادی را مطالعه کرده است؟ با بررسی کتاب رمز داوینچی درمی یابیم که دن براون صرفا به گردآوری دیدگاه های مخالفان مسیحیت بسنده کرده!

نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ