نوزده سازمان مدافع حقوق بشر با صدور یک بیانیه از جامعه بین الملل و اعضای سازمان ملل متحد خواستند تا از حقوق مسیحیان در ایران حمایت کنند.
ترجمه بخشی از این بیانیه که در وبسایت هرانا منتشر شده به شرح زیر است:
مقامات جمهوری اسلامی ایران در تابستان ۲۰۱۶ (تابستان ۱۳۹۵) فشار بر جامعه نوکیشان مسیحی که پیشینه اسلامی داشتند را به بالاترین حد خود رساندند.
بنا بر گزارشهای رسیده از سوی منابع موثق و بستگان، ماموران امنیتی ۷۹ مسیحی را در فاصله بین ماه می و آگوست (اردیبهشت تا مرداد) در مناطق مختلف ایران بازداشت کردهاند. اکثریت قریب به اتفاق آنها از چند روز تا یک ماه تحت بازجویی مستمر بوده و یا در بازداشت به سر بردهاند.
دولت ایران سیاست منع تغییر دین مسلمان زادگان از طریق شرکت در «کلیسای رسمی» را در سال ۲۰۱۲ (۱۳۹۰) اتخاذ کرد. از اینرو نوکیشان مسیحی مجبور به تجمع در گروههای غیر رسمی مانند «کلیسای خانگی» شدهاند. این تجمعات غیرقانونی قلمداد شده و غالبا مورد هجوم نیروهای امنیتی قرار میگیرند. تنها در آگوست ۲۰۱۶ ( مرداد ۱۳۹۵) حداقل ۴ کلیسای خانگی و اعضای آن بازداشت و بازجویی شدهاند.
این نمونه از رفتار نسبت به مسیحیان و نوکیشان نقض آشکار «قانونی اساسی ایران» و تعهدات بینالمللی میباشد. ماده ۱۴ قانون اساسی ایران با در نظر گرفتن حقوق اولیه مذاهب غیر اسلامی، بر رعایت حقوق مذاهبی چون مسیحیت، یهودیت و زرتشتیان تاکید دارد. همچنین ماده ۱۹ قواعد محکمی را برعلیه تبعیض وضع کرده و ماده ۲۳ نیز مقامات را از تفتیش عقاید افراد یا برخورد با اشخاص به خاطر عقایدشان را منع کرد.