آیا پیشگویی کتاب مقدس درباره آینده عیلام به آینده ایران مرتبط است؟

image_pdfimage_print

(ارمیاء فصل ۴۹ آیات ۳۴- ۳۹)

نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ

امروزه مسیحیان فارسی زبان، پیشگویی عهد عتیق درباره عیلام را به آینده ایران نسبت می دهند. با این توصیف، برخی از مفسران کتاب مقدس نگرش متفاوتی دارند.

عیلام در شرق بابل قرار داشت. عیلامی ها، اعراب، آشوری ها، یهودیان از نسل سام بودند (پیدایش فصل ۱۰ آیه ۲۲)، اما ایرانی ها از نسل یافث می باشند (پیدایش فصل ۱۰ آیه ۲). قرن ها بعد، ابراهیم با ائتلاف چند پادشاه (از جمله عیلام) نبرد کرد و آنان را شکست داد (پیدایش فصل ۱۴).

خداوند بر ضد عیلام پیشگویی کرد، زیرا عیلامی ها می خواستند یهودا را تسخیر کنند (ارمیاء فصل ۴۹ آیات ۳۴- ۳۵). عیلامی ها به خاطر مهارت در تیراندازی معروف بودند. اما در پیشگویی ارمیاء ذکر شده که خداوند “کمان” عیلام را خواهد شکست (آیه ۳۵). اشعیاء نبی نیز درباره حمله عیلامی ها به اورشلیم چنین پیشگویی کرد:”سپاهیان عیلام تیر و کمان آماده کرده، بر اسب های خود سوار شده اند (اشعیاء فصل ۲۲ آیه ۶).

این گروه از مفسران خاطرنشان می کنند که عیلام از ابتدا کشور و قلمرو مستقل بود، اما در سال ۵۹۷ قبل از میلاد، عیلام مورد حمله بابلی ها قرار گرفت. با گذشت زمان، عیلام به اشغال ایرانی ها درآمد و مرکز امپراطوری پارس گردید (دانیال فصل ۸ آیه ۲).

در طول تاریخ، “عیلام” میان آشوری ها، بابلی ها و امپراطوری پارس دست به دست شد. در اثر این تاخت و تازها، مردم عیلام در کشورهای همسایه پراکنده گردیدند. همان طور که ذکر شد، سرانجام امپراطوری پارس، سرزمین عیلام را به اشغال درآورد و آن را ضمیمه قلمرو خود نمود. این در حالی است که ارمیا “قبل از الحاق عیلام به سرزمین پارس” پیشگویی کرد. زمانی که عیلام هنوز کشوری مستقل بود.

از سوی دیگر، طبق گزارش کتاب مقدس و مورخان، ایرانی ها در دوران باستان همواره رابطه بسیار خوبی با یهودیان داشتند، اما عیلامی ها دشمن قوم اسرائیل محسوب می شدند. به همین دلیل، بخش اول پیشگویی ارمیاء نبی به خصومت عیلامی ها با قوم خدا اشاره دارد. این دسته از مفسران چنین نتیجه گیری می کنند که پیشگویی مربوط به آینده عیلام، درباره ایران نمی باشد.

برخی از مفسران معتقدند که پیشگویی کتاب مقدس در مورد “تخت سلطنت الهی در عیلام برقرار خواهد شد” (آیات ۳۸- ۳۹) به ایمان آوردن عیلامی ها به مسیح در روز پنطیکاست اشاره دارد. در اوایل قرن اول میلادی، در روز پنطیکاست، عده ای از عیلامی ها به مناسبت عید پنطیکاست، در اورشلیم حضور داشتند (اعمال رسولان فصل ۲ آیات ۸- ۱۱). در آن عید، عده ای از عیلامی ها به مسیح ایمان آوردند و سرزمین خود بازگشتند. این واقعه، ده روز بعد از صعود مسیح رخ داد.

طبق تحقیقات مورخان، حدود سال ۷۰ یا ۸۰ میلادی، مسیحیت در بخش غربی امپراطوری پارس رواج داشت. به یاد داشته باشیم که “اعمال رسولان” در حدود ۷۰ میلادی نوشته شد. روایات قرن اول میلادی گزارش داده اند که یکی از شاگردان مسیح به نام “توما” در امپراطوری پارس، انجیل را بشارت داد.

 

پیشگویی کتاب مقدس درباره آینده عیلام
پیشگویی کتاب مقدس درباره آینده عیلام
 
اشتراک گذاری :

About امید محمدیه

آسمان وزمین زايل خواهد شد اما سخنان من هرگز زوال نخواهدپذیرفت. متی 33 -35

View all posts by امید محمدیه →

دیدگاهتان را بنویسید