نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ
در کتاب مکاشفه دو بار به “دریایی از بلور” اشاره شده (مکاشفه فصل ۴ آیه ۶، فصل ۱۵ آیه ۲). یوحنا جزئیات بیشتری درباره این دریا ارائه نداده است.
بنابراین سوالاتی مطرح می شود: آیا آب این دریا به بلور و شیشه شباهت دارد؟ آیا آب آن ظریف و شکننده است؟ آیا آب بلورین، راکد و بدون جریان است و یا با امواج جابه جا می شود؟
برخی از مفسران کتاب مقدس معتقدند دریایی را که یوحنا دید، جنبه سمبلیک داشت و واقعی نبود. در مقابل، عده دیگر از صاحب نظران بر این باورند که این دریای بلورین وجود دارد و کاملا واقعی است.
اگر دریا صرفا جنبه سمبیلک داشته، بنابراین بیانگر پاکی و قدوسیت است:” ما (ایمانداران مسیحی) همچون آینه ای روشن و شفاف ، جلال خدا را منعکس می کنیم در اثر کاری که خداوند یعنی روح القدس در وجودمان انجام می دهد، با جلالی روزافزون به تدریج شبیه او می شویم” (دوم قرنتیان فصل ۳ آیه ۱۸).
شفافیت این دریا نشانگر آن است که همه چیز در برابر چشمان خدا، روشن و عیان است. گروهی از مفسران نیز دریا را به انبوه مقدسین تشبیه کرده اند که با خون مسیح از گناهان شان شسته شده اند.
در فصل ۱۵ مکاشفه ما شاهد سمبولیک پیروزی ایمان هستیم: “دریای آتش و بلور”. آتش نمادی از داوری خداست و اشاره به بلاهای زمان های آخر دارد.
عده ای دیگر، آتش را نمادی از آزمایش خداوند تفسیر کرده اند. ایمانداران در اثر زحمات و مشکلات، خالص می شوند. همان طور که سه دوست دانیال از کوره آتش سالم بیرون آمدند (دانیال فصل سوم). این دسته از مفسران می گویند که آتش حضور خدا، ایمانداران را پاک و تصفیه می سازد.
اگر این دریای وجود دارد، پس یوحنا از واژه های تشبیهی و استعاری برای بیان مقصود خود استفاده کرده است. مثلا مشاهده رعد و برق در آسمان یک چیز است و احساسی که از وقوع رعد و برق بیان می شود، چیز دیگر. شاید توصیف آنچه که یوحنا در رویا مشاهده کرده بود، برایش دشوار و حتی غیرممکن بود. اما می بایست آنچه را دیده بود، می نوشت.
یوحنا دریاچه جلیل و دریای مدیترانه را دیده بود. “جزیره پطمس” که در آن دوران تبعید را به سر می برد، در دریای مدیترانه قرار داشت. او دیده بود که معمولا آب دریا گل آلود است و علف های دریایی که بر روی آن شناور هستند.
اما دریایی که در رویا مشاهده کرد، کاملا زلال و شفاف بود. یوحنا آنقدر تحت تاثیر آب زلال قرار گرفت که اصطلاح “بلور” یا “شیشه” را برای آن به کار برد. آنچه مسلم است، ذهن بشر برای درک امور روحانی محدود است.
مفسرانی که معتقدند این دریا واقعی است و وجود دارد، به آیاتی از مکاشفه استناد می کنند. آنان می گویند با توجه به مکاشفه فصل ۴ آیه ۲ که یوحنا تخت خدا را مشاهده کرد، پس این دریا در اطراف تخت خدا قرار دارد. در فصل ۲۲ آیه ۱ یوحنا نوشت که رودخانه آب حیات که مثل بلور صاف و زلال بود، از تخت خدا جاری می شد.
این مفسران به واژه یونانی “کروستالوس” که یوحنا برای بلور به کار برده، توجه کرده اند. ریشه این واژه، کلمه “کروس” است که معنای آن “یخ” می باشد. این دریا حامل قطعات کریستالی یخ است.