درس ۷
سرگروه: دعا کنید و گروه خود و این دوره مربوط به بنای کلیسای مسیح را به حضور خداوند بیاورید.
۲ |
در میان گذاشتن برکات (۲۰ دقیقه)
اول قرنتیان |
به نوبت و به طور خلاصه برکات یکی از رازگاهان خود را از قسمت مشخص شده (اول قرنتیان ۶- ۸) با دیگراندر میان بگذارید (یا از روی یادداشتهای رازگاهان آن روز بخوانید).
به کسی که برکاتش را بازگو میکند گوش دهید. به حرفهایش اهمیت دهید و او را بپذیرید، در مورد آنچه در میان میگذارد، بحث نکنید.
۳ |
حفظ کردن (۵ دقیقه)
عنوان مجموعه: یوحنا |
مرور: دو نفری مرور کنید. یوحنا ۱: ۱۴٫
۴ |
تعلیم (۸۵ دقیقه)
پنطیکاست- روزی که یادآور ریزش روحالقدس میباشد |
مقدمه: پنطیکاست عیدی مسیحی است که یادآور ریزش روحالقدس میباشد. ما در رابطه با تعلیم کتابمقدس در مورد ریزش روحالقدس و تأثیرات آن بر مسیحیان مطالبی خواهیم آموخت. خواهیم آموخت که چگونه در مورد ریزش روحالقدس در عهدعتیق نبوت شده است، در زمان ریزش روحالقدس چه اتفاقی افتاد، و چرا ریزش روحالقدس برای ما حائز اهمیت است.
الف – نبوتهای مربوط به ریزش روحالقدس
۱- عید حصاد در عهدعتیق، تصویری از ریزش روحالقدس میباشد.
تعلیم دهید: در عهدعتیق، پنطیکاست عید حصاد و زمان پایان برداشت محصول بود (خروج ۲۳: ۱۶). این عید، پنجاه روز پس از سًبًتِ عید فصح (که تصویری از قربانی کفارهای مسیح بود) برگزار میشد. پنطیکاست “عید هفتهها” نیز نامیده میشد که خود تصویری از ریزش روحالقدس بود (لاویان ۲۳؛ تثنیه ۱۶). اسرائیلیها باید بخشی از محصول خود را متناسب با آن مقداری که خدا آنها را برکت داده بود، به معبد میآوردند ودر آنجا با خانواده، خادمان، لاویان، بیگانگان و فقرا عید را به شادی جشن میگرفتند. بنابراین، پنطیکاست عید شکرگزاری از خدا بهجهت محصول بود.
در عهدجدید، روحالقدس در زمان عید حصاد بر پیروان عیسی فرو ریخت (اعمال ۲). رسولان انجیل را موعظه کرده، ۳۰۰۰ نفر به عیسی مسیح ایمان آوردند و اولین کلیسای محلی در اورشلیم بنیان گذاشته شد. بدین ترتیب بود که “عید حصادِ زمان عهدعتیق” تبدیل به “عید حصاد زمان عهدجدید” شد، که متشکل از مسیحیان و کلیساهای محلی جدید در هر نقطه از دنیا میباشد.
۲- نبوتهای مربوط به ریزش روحالقدس در عهدعتیق
کشف و گفتگو کنید: چگونه انبیای زیر در رابطه با ریزش روحالقدس نبوت کردهاند؟
الف) بخوانید: اشعیا ۳۲: ۱۵؛ ۴۴: ۳٫
ملاحظات: خدا گفت که روحش را بر قوم خود فرو خواهد ریخت. و همانگونه که باران بر زمین خشک و بیآب میبارد، و بیابان را به بوستان و جنگل تبدیل میکند، روح خدا نیز بر مردم ریخته، برکات را بر آنها جاری خواهد ساخت.
ب) بخوانید: حزقیال ۳۶: ۲۵- ۲۸٫
ملاحظات: خدا گفت که او آب پاک بر مردم خواهد پاشید و آنها را از همه نجاسات، گناهان و بتهایشان، طاهر خواهد ساخت. دل سنگی را از آنها گرفته، دلی گوشتین به آنها خواهد داد، و به این ترتیب آنها از احکام و فرامین خدا اطاعت خواهند کرد.
پ) بخوانید: یوئیل ۲: ۲۸- ۳۲
ملاحظات: خدا گفت که او روح خود را بر تمام بشر خواهد ریخت. آنها نبوت کرده، خوابها و رؤیاها خواهند دید. و هر که نام خداوند را بخواند، نجات خواهد یافت.
ت) بخوانید: زکریا ۴: ۶٫
ملاحظات: خدا گفت که او کار خود را نه به قدرت و قوت انسان، بلکه به روح خود انجام خواهد داد.
ث) خلاصه: بنابراین، ریزش روحالقدس بر قوم خدا، منجر به این موارد میشود: قلبی مبدل و طاهر، اطاعت از کلام خدا، خدمت به خدا از طریق اعلام کلامش، عملی شدن خوابها و رؤیاها در زندگی مردم که موجب جلال خدا میشوند، و در نهایت نجات هر کس که نام خداوند را بخواند.
۳- نبوتهای مربوط به ریزش روحالقدس در عهدجدید
کشف و گفتگو کنید: عیسی مسیح چه نبوتی را در رابطه با ریزش روحالقدس نمود؟
الف) بخوانید: یوحنا ۷: ۳۷- ۳۹٫
ملاحظات: در انجیل یوحنا، عیسی مسیح بارها وعده داد که روحالقدس بر انسان خواهد آمد. او گفت، ایمانداران به او، پس از جلال یافتنش (پس از قیام، صعود و جلوسش بر تخت پادشاهی) روحالقدس را دریافت خواهند کرد. و در آن موقع است که روحالقدس مانند نهرهای آب حیات از بطن ایشان جاری خواهد شد.
ب) بخوانید: اعمال ۱: ۵٫
ملاحظات: درست قبل از صعود عیسی به آسمان، او گفت که ایشان پس از چند روز به روحالقدس تعمید خواهند یافت. این اتفاق در روز پنطیکاست به وقوع پیوست که شرح آن در اعمال ۲؛ ۱۱: ۱۴- ۱۸ و ۱۵: ۶- ۱۱ آمده است. این قسمتها از کلام خدا، تعلیم میدهند که تعمید با روحالقدس به همان مفهوم ریزش روحالقدس بر ایمانداران جدید میباشد.
ب – وقایع مربوط به ریزش روحالقدس
۱- ریزش روحالقدس در روز پنطیکاست.
بخوانید: اعمال ۲: ۱- ۴۷٫
کشف و گفتگو کنید: چگونه روحالقدس در روز پیطیکاست بر مردم ریخت؟
ملاحظات:
الف) نزول روحالقدس بر مردم در دوران عهدعتیق
اگرچه روحالقدس در زمان عهدعتیق بر مردم نازل شد، سکونت دائمی او در آنها، وعدهای برای دوران عهدجدید میباشد (اعداد ۱۱: ۱۷، ۲۵، ۲۹؛ اول سموئیل ۱۰: ۶؛ ۱۶: ۱۳- ۱۴؛ ۱۹: ۲۰- ۲۱، دوم سموئیل ۲۳: ۲؛ همچنین به یوحنا ۲۰: ۲۱- ۲۳ مراجعه کنید).
ب) زمان پنطیکاست.
ده روز پس از صعود عیسی مسیح به آسمان و نشستن او به دست راست خدای پدر به عنوان شاه شاهان و خداوند خداوندان، او روح خود را بر تمام قوم خود یعنی بر تمام ایمانداران به عیسی مسیح در آن زمان فرو ریخت. آن روز، یکی از اعیاد یهود، به مناسبت برداشت محصول بود. بنابراین یهودیان از تمام نقاط دنیا به منظور این جشن به اورشلیم آمده بودند.
پ) علامات منحصر به فرد در روز پنطیکاست. اصطلاح “آوازی مانند صدای وزیدن باد شدید”، نمایانگر قدرت عظیم و غیر قابل رؤیت روحالقدس بود، که کار تجدید حیات را در انسان انجام میدهد (یوحنا ۳: ۳-۸) و در هر جایی که مایل است، عمل میکند (اعمال ۱۶: ۶- ۱۰). اصطلاح “زبانههای منقسم شده، مثل زبانههای آتش بر ایمانداران قرار گرفت”، نمایانگر توانایی روحالقدس در اعلام انجیل با غیرت، شجاعت، محبت و ایجاد الزام میباشد (یوحنا ۲: ۳).
ت) ریزش روحالقدس بر اولین یهودیانی که به مسیح ایمان آورده بودند. در روز پنطیکاست، روحالقدس ابتدا برحدود ۱۲۰ نفر از شاگردان اولیه عیسی ریخت. اگر چه همه این افراد ایماندار بودند، نتوانسته بودند وعده روحالقدس را زودتر از آن دریافت کنند، زیرا عیسی هنوز جلال نیافته بود (یوحنا ۷: ۳۹). ولی پس از جلال یافتنش یعنی پس از قیام، صعود و جلوسش بر تخت شاهی، یهودیان اولین افرادی بودند که روحالقدس را دریافت کردند، و روحالقدس در آنها به طور دائمی سکونت گزید (یوحنا ۱۴: ۱۶- ۱۷).
ث) ریزش روحالقدس بر اولین یهودیانی، که تبدیل به ایمانداران شدند. پس از آن، پیغام انجیل موعظه شد، و ۳۰۰۰ نفر یهودی تحول یافته، به این پیغام ایمان آورده، روحالقدس را دریافت کردند. پنطیکاست عیدی است که یادآور ریزش روحالقدس بر اولین ایمانداران دوران عهدجدید میباشد. هر که به عیسی مسیح ایمان آورد، روحالقدس را دریافت کرد. اعمال ۲: ۴۲ میفرماید، ایمانداران خود را وقف تعلیم رسولان، مشارکت ایشان، شکستن نان و دعا کردند. از کتب عهدجدید و تاریخ کلیسا متوجه میشویم که وجود کلیسای فعال، شاهدی بر حضور و دریافت روحالقدس توسط انسانها بوده است.
۲- ریزش روحالقدس پس از روز پنطیکاست.
کشف و گفتگو کنید: چگونه روحالقدس پس از روز پنطیکاست بر مردم ریخت؟
الف) قدرت جهت گشودن درهای ملکوت خدا برای مردم.
بخوانید: متی ۱۶: ۱۸- ۱۹؛ ۱۸: ۱۸٫
ملاحظات: عیسی مسیح کلیدهایی را که توسط آن درهای ملکوت خدا برای مردم گشوده میشد، تنها به شاگردان خود داده بود، که بعدها به عنوان رسولان او معروف شدند. این وظیفه آنها بود که به یهودیان در یهودیه و اورشلیم، به سامریان در سامره و جلیل و تا اقصای عالم بشارت دهند (اعمال ۱: ۸). این وظیفه شاگردان بود که درهای ملکوت خدا را برای اولین یهودیان (اعمال فصل ۲)، اولین سامریان (اعمال فصل ۸) و اولین غیریهودیان (اعمال فصل ۱۰) بگشایند.
ب) ریزش روحالقدس بر اولین ایمانداران سامری.
بخوانید: اعمال ۸: ۴- ۱۷٫
ملاحظات: سامریان بلافاصله پس از ایمان آوردنشان، روحالقدس را دریافت نکردند، زیرا باید منتظر میماندند تا رسولانِ عیسی مسیح درهای ملکوت خدا را برای آنها بگشایند. پطرس و یوحنای رسول برای اولین ایمانداران سامری دعا کردند و درهای ملکوت خدا را جهت ورود آنها گشودند.
پ) ریزش روحالقدس بر اولین غیریهودیان ایماندار.
بخوانید: اعمال ۱۱: ۱۴- ۱۸؛ ۱۵: ۷- ۱۱٫
ملاحظات: خدا باید از طریق رؤیایی خارقالعاده، کرنیلیوس غیریهودی را ترغیب میکرد به اینکه پطرس را دعوت کند تا او پیغام انجیل را برای خانواده و دوستان وی موعظه کند (اعمال ۱۰: ۱- ۲۳). وقتی که اولین غیریهودیان، پیغام انجیل را شنیدند، در قلبشان به آن ایمان آوردند و روحالقدس را دریافت کردند. و پس از ایمان آوردن و دریافت تولد تازه، تعمید آب را هم دریافت کردند (اعمال ۱۰: ۲۴- ۴۸). بدین ترتیب پطرس رسول پیغام انجیل را موعظه کرد و درهای ملکوت خدا را برای اولین غیریهودیان گشود.
ت) کلیسای عهدجدید بر بنیاد رسولان بنا شده است.
بخوانید: افسسیان ۲: ۲۰؛ مکاشفه ۲۱: ۱۴٫
ملاحظات: به دلیل اینکه عیسی مسیح از رسولان خود جهت گشودن درهای ملکوت خدا برای سه گروه مهم از مردم که در عهدجدید نام برده شدهاند، استفاده کرد، رسولان، بانیان کلیسا نامیده شدهاند. پس از شروع کلیسای مسیحی میان اولین یهودیان، اولین سامریان و اولین غیریهودیان، مردم در هر جایی که پیغام انجیل را میشنوند و به عیسی مسیح ایمان میآورند، روحالقدس را دریافت میکنند (افسسیان ۱: ۱۳؛ تیطس ۳: ۳- ۸؛ اعمال ۲: ۳۹؛ ۴: ۴؛ ۵: ۳۲؛ ۶: ۷).
پ – شخصیت و عملکردهای روحالقدس
۱- شخصیت روحالقدس
الف) شخصیت او. روحالقدس یک نیروی غیرشخصی نمیباشد، بلکه شخصیت دارد و خودِ خداست (اعمال ۵: ۳- ۴). به طور مشخص، او شخصیت سوم تثلیث است که در عین وحدتی که با سه اقنوم دیگر در طبیعت الهی دارد، شخصیتی مجزا از آنها میباشد (متی ۲۸: ۱۹).
ب) صفات او. او دارای صفات ذاتی خدا مانند ابدی بودن (عبرانیان ۹: ۱۴)، میباشد. او همچنین دارای صفاتی همانند خدا در ارتباطش با جهان میباشد. به عنوان مثال حضور مطلق خدا در همه جا (مزمور ۱۳۹: ۷- ۱۰)، از صفات روحالقدس نیز میباشد.
پ) نامهای او. نامهای روحالقدس به الوهیت او (رومیان ۸: ۹- ۱۰)، شخصیت او بعنوان حقیقت، محبت و فیض (یوحنا ۱۴: ۱۷؛ رومیان ۱۵: ۳۰؛ عبرانیان ۱۰: ۲۹) یا به کار او در انسانها به عنوان حکمت، اشاره میکند (اشعیا ۱۱: ۲).
ت) نمادهای او. نمادهای روحالقدس به کار او در ایمانداران اشاره میکنند. او به عنوان “بادی غیرقابل پیش بینی و غیرقابل مقاومت”، در مردم عمل تجدیدحیات را انجام میدهد (یوحنا ۳: ۳- ۸). به عنوان “آب حیاتبخش”، او باعث نجات و اقناع روحانی مردم میشود و آنها را ترغیب میکند به اینکه مجرایی برای انتقال برکات به دیگران باشند (یوحنا ۷: ۳۷- ۳۹). به عنوان “زبانههای آتش”، او ایمانداران را ترغیب میکند که پیغام انجیل را بدون ترس و با شجاعت اعلام کنند (اعمال ۲: ۱- ۴). به عنوان “روغن”، او ایمانداران را به جهت وظایف کهانتی، نبوتی و ملوکانهشان مسح میکند. به عنوان “مُهر”، او بر روی ایمانداران قرار گرفته، آنها را به عنوان فرزندان خدا مُهر میکند (رومیان ۸: ۱۶). و به عنوان “بیعانه”، او به ایمانداران ضمانت میدهد که قطعأ در آینده، پری و فراوانی برکات روحانی را تجربه خواهند کرد (دوم قرنتیان ۱: ۲۱- ۲۲).
۲- عملکردهای روحالقدس در انسان
الف) روحالقدس جهان را به گناه، عدالت و داوری ملزم میسازد (یوحنا ۱۶: ۸).
ب) روحالقدس نماینده عیسی مسیح بر روی زمین میباشد (یوحنا ۱۵: ۲۶؛ ۱۶: ۱۳- ۱۵). او با قرار گرفتن بر ایمانداران، آن اعمالی را انجام میدهد که اگر عیسی بر روی زمین بود، انجام میداد.
پ) روحالقدس کار تجدیدحیات را در انسانها انجام میدهد (یوحنا ۳: ۳- ۸؛ تیطس۳: ۳- ۷)، و ایشان را ترغیب میکند تا کلام خدا را بشنوند (یوحنا ۱۴: ۲۶؛ افسسیان ۶: ۱۸) و از کلام خدا اطاعت کنند (اول پطرس ۱: ۲). او مسیحیان را ترغیب میکند تا بیشتر تقدیس شوند (غلاطیان ۵: ۱۳- ۲۶)، و علیرغم سختیهایی که با آنها مواجه میشوند، آنان را تقویت میکند (رومیان ۸: ۲۶- ۲۷).
۳- عملکردهای روحالقدس در کلیسا
الف) روحالقدس در تجارب و زندگی مسیحیان، عیسی مسیح را جلال میدهد (یوحنا ۱۶: ۱۴).
ب) روحالقدس کلیسا را اداره و رهبری میکند. از طریق کار تجدیدحیاتِ روحالقدس در زندگی فرد مسیحی، آن شخص عضو واقعی کلیسا میشود (اول قرنتیان ۱۲: ۱۲- ۱۳). روحالقدس مسیحیان را با هم متحد میسازد تا مسکنی باشند جهت سکونت خدا (افسسیان ۲: ۲۲؛ ۱ پطرس ۲: ۴- ۵). او پیران کلیسا را ترغیب میکند تا کلیسای مسیح را به خوبی نظارت کنند (اعمال ۲۰: ۲۸). او در رابطه با تعالیم صحیح و اعمال کلیسای مسیحی، مسؤول میباشد (اعمال ۱۵: ۲۸). او جلسات کلیسایی را رهبری میکند (افسسیان ۵: ۱۸- ۱۹). و با قدرت عطایای روحانی را به مسیحیان میبخشد تا بدینوسیله دیگران را خدمت کنند و باعث بنای کلیسای مسیح شوند (رومیان ۱۲: ۴- ۸).
پ) روحالقدس، مجری و ادارهکننده خدمات رسالت بشارتی در جهان میباشد. او مسیحیان مختلف را انتخاب کرده، آنها را دعوت به خدمت بشارت انجیل، شاگردسازی و پایه گزاری کلیسا میکند (اعمال ۱۳: ۱- ۴). او مسئولیت هر خادم مسیحی را مشخص میکند (اول قرنتیان ۳: ۵- ۹؛ ۱۲: ۴- ۶، ۱۱). و در مواقع سختیها و جفاها، آنها را تشویق و تقویت میکند (اعمال ۱۳: ۴۹- ۵۲).
ت – تعمید با روحالقدس
۱- اصطلاح “تعمید با روحالقدس”
الف) اصطلاح “تعمید با روحالقدس”، تنها ۷ بار در عهدجدید آمده است (متی ۳: ۱۰- ۱۲؛ مرقس ۱: ۸؛ لوقا ۳: ۱۶؛ یوحنا ۱: ۳۳؛ اعمال ۱: ۵؛ ۱۱: ۱۴- ۱۸ و اول قرنتیان ۱۲: ۱۲- ۱۳). و در هر ۷ مورد اشاره به شروع حیات روحانی یک شخص میکند. “تعمید با روحالقدس” مربوط به اجتماع ایمانداران در ملکوت خدا میباشد، در حالیکه “تعمید با آتش”، مربوط به داوری نهایی بیایمانان است (متی ۳: ۱۰- ۱۲).
ب) پیشگویی و تحقق آن. در مورد تعمید با روحالقدس در عهدعتیق پیشگویی شده بود (حزقیال ۳۶: ۲۵- ۲۷؛ یوئیل ۲: ۲۸- ۳۲). موضوع متحقق شدن تعمید با روحالقدس، برای اولین شاگردان مسیح در اعمال ۲: ۱- ۴ بیان شده است، و برای اولین یهودیان ایماندار در اعمال ۲: ۳۷- ۴۱ (اعمال ۱: ۸ – اورشلیم و یهودیه)، برای اولین سامریان ایماندار در اعمال ۸: ۱۲- ۱۷ (اعمال ۱: ۸ – سامره)، و برای اولین غیریهودیان ایماندار در اعمال ۱۰: ۳۴- ۳۸ (اعمال ۱: ۸ – دورترین نقطه دنیا؛ ۱۱: ۱۴- ۱۸؛ ۱۵: ۷- ۱۱).
بنابراین هر که کلام خدا را بشنود و به عیسی مسیح ایمان بیاورد، روحالقدس را دریافت خواهد کرد (اعمال ۲: ۳۸- ۳۹)، به این معنا که این شخص “با روحالقدس مختوم شده” (افسسیان ۱: ۱۳- ۱۳) یا “با روحالقدس تعمید یافته” است (اول قرنتیان ۱۲: ۱۲- ۱۳).
۲- مفهوم تعمید با روحالقدس
الف) در مورد مفهوم تعمید با روحالقدس اصطلاحات مختلفی در کلام به کار رفته است:
<!–[if !supportLists]–>۱) <!–[endif]–>تعمید با روحالقدس (اعمال ۱: ۵؛ ۱۱: ۱۶؛ اول قرنتیان ۱۲: ۱۳).
<!–[if !supportLists]–>۲) <!–[endif]–>دریافت ریزش روحالقدس (اعمال ۲: ۱۷، ۳۳؛ تیطس ۳: ۶).
<!–[if !supportLists]–>۳) <!–[endif]–>دریافت روحالقدس (اعمال ۸: ۱۵؛ ۱۰: ۴۶).
<!–[if !supportLists]–>۴) <!–[endif]–>دریافت نزول روحالقدس (اعمال ۸: ۱۶؛ ۱۰: ۴۴؛ ۱۱: ۱۵).
<!–[if !supportLists]–>۵) <!–[endif]–>دریافت عطای روحالقدس که دربرگیرنده خود روحالقدس است (اعمال ۲: ۳۸؛ ۱۱: ۱۷؛ ۱۵: ۸).
<!–[if !supportLists]–>۶) <!–[endif]–>مختوم شدن با روحالقدس (افسسیان ۱: ۱۳).
<!–[if !supportLists]–>۷) <!–[endif]–>دریافت نجات با غسل تولد تازه و تازگیای که از روحالقدس است (تیطس ۳: ۵؛ اعمال ۱۱: ۱۴، ۱۸؛ یوحنا ۳: ۳- ۵).
همه موارد بالا بیان کننده مفهوم دریافت روحالقدس در زمان ایمان آوردن شخص به عیسی مسیح میباشند.
ب) تعمید با روحالقدس، به مفهوم دریافت روحالقدس است که توسط آن شخص، تولد تازه یافته، نجات مییابد.
هنگامیکه نخستین غیریهودیان پیغام انجیل را شنیدند و به عیسی مسیح ایمان آوردند، روحالقدس بر آنها نازل شد به همان طریقی که ابتدا بر اولین شاگردان از میان یهودیان نازل شده بود. خدا به آنها عطای روحالقدس را که دربرگیرنده خود روحالقدس میباشد، داد و این واقعه تعمید با روحالقدس نامیده میشود (اعمال ۱۱: ۱۵- ۱۷، پنطیکاستِ اولین غیریهودیان). نتیجه این بود که غیریهودیانی که به عیسی مسیح ایمان آوردند، همانند یهودیان ایماندار، نجات را دریافت کردند (اعمال ۲: ۱۸، ۲۱؛ ۱۱: ۱۴؛ ۱۵: ۱۱؛ افسسیان ۱: ۱۳). خدا به آنها توبه حیاتبخش را عطا کرد (اعمال ۱۱: ۱۸). و قلبهای آنها را طاهر ساخت (اعمال ۱۵: ۹).
پ) تعمید با روحالقدس، به مفهوم دریافت روحالقدس به طریقی است که پس از آن شخص متعلق به مسیح و کلیسای او (یعنی بدن او) میشود.
یحیی تعمید دهنده گفت که مسیح مردم را با روحالقدس تعمید خواهد داد و به این ترتیب آنها را مانند گندمی در انبار خود ذخیره خواهد کرد (متی ۳: ۱۱- ۱۲). پولس ۲۶ سال پس از پنطیکاست خطاب به ایمانداران یهودی و غیریهودی قرنتس نوشت که نه تنها گروه برگزیدهای با روحالقدس تعمید یافتند، بلکه “جمیع ما به یک روح در یک بدن (بدن مسیح)، تعمید یافتیم”. این برکت شامل تمام رسولان و ایمانداران جهان میشود (اول قرنتیان ۱۲: ۱۲- ۱۳). بنابراین وقتی انسانها به عیسی مسیح ایمان میآورند، توسط یک روح در بدن مسیح تعمید مییابند (افسسیان ۱: ۲۲- ۲۳).
ت) تعمید با روحالقدس، به مفهوم دریافت روحالقدس به طریقی است که روحالقدس در زندگی و اعمال فرد ایماندار ساکن میشود. در زمان تعمید با روحالقدس، روحالقدس در بدن ایماندار ساکن میشود (یوحنا ۷: ۳۷- ۳۹؛ اول قرنتیان ۶: ۱۹- ۲۰). و پس از آن کار تمام شده نجات توسط عیسی مسیح را در زندگی ایمانداران عملی میسازد. و به مرور زمان عطایای مختلفی را به مسیحیان میبخشد.
ث – پری روحالقدس
۱- مفهوم پری روحالقدس
الف) شخصیتی مقتدر، نه قدرتی بیجان
اگر روحالقدس قدرتی بیجان بود که شما میتوانستید از آن به مقدار مشخصی برخوردار شوید، آنگاه این نگرش را میداشتید که “چگونه میتوانم از مقدار بیشتری از روحالقدس را برخوردار شوم؟” ولی اگر روحالقدس دارای شخصیتی مقتدر یعنی شخصیت خدا میباشد که میتواند به مقدار کم یا زیاد شما را تصاحب کند، در آن زمان نگرش شما باید اینگونه باشد: “چگونه روحالقدس میتواند قسمت بیشتری از مرا تصاحب کند؟” مسیحیان هیچ وقت روحالقدس را تصاحب نمیکنند بلکه این روحالقدس است که آنان را تصاحب میکند. سؤال مربوط به پری روحالقدس، در واقع سؤالی در رابطه با خداوندی عیسی مسیح توسط روحش در قلب و زندگی من میباشد. “چگونه عیسی مسیح به عنوان پادشاه و خداوند، میتواند بیشتر در زندگی من نفوذ کرده، آن را هدایت کند؟” پر شدن از روحالقدس به این مفهوم است که من خود را کاملأ وقف خداوند کرده، و اینکه خدا تمامیت وجود مرا کنترل می نماید. به این مفهوم است که خدا زندگی مرا از طریق کتاب مقدس هدایت کرده، و مرا ترغیب میکند تا بیشتر شبیه مسیح شوم و خدمتم پرثمرتر گردد.
ب) وعده مربوط به پری روحالقدس.
عیسی به مسیحیان وعده داد که از بطن ایشان نهرهای آب زنده جاری خواهند شد (یوحنا ۷: ۳۷- ۳۹). او به طور خاص به شاگردانش وعده داد که آنان قدرت دریافت میکنند تا شاهدان او در تمام عالم باشند (اعمال ۱: ۸).
۲- تعلیم در رابطه با پری روحالقدس
بخوانید: افسسیان ۵: ۱۵- ۲۱٫
کشف و گفتگو کنید: تعلیم واضح کتابمقدس در رابطه با پری روحالقدس چیست؟
ملاحظات:
الف) مسیحیان نیاز دارند، همواره توسط و با روحالقدس پر شوند.
فعل اصلی در افسسیان ۵: ۱۸- ۲۱ “از روح پر شوید” میباشد (۵: ۱۸)، که حالت دستوری دارد، و همواره در زمان حال میتواند کاربرد داشته باشد. این عمل مقتدرانه توسط خدا انجام میشود. بنابراین کتابمقدس به وضوح به مسیحیان حکم میکند که همواره و به طور دائمی باید از روحالقدس پر شوند. زندگی پر از روح به عنوان زندگی معمول مسیحی قلمداد میشود.
ب) وجه مشخصه مسیحیان پر از روح، سخنان و سرودها و ترنم و شکرگزاری و اطاعت و سرسپردگی ایشان میباشد.
۵ فعلی که به دنبال فعل اصلی پری از روح در افسسیان ۵: ۱۹- ۲۱ میآید، عبارت است از: “بگویید، بسرایید، ترنم نمایید، خدا را شکر کنید و اطاعت کنید”. این افعال به فعل اصلی وابسته هستند و به طور همزمان با فعل اصلی عمل میکنند و میتوانند همواره مانند فعل اصلی در زمان حال کاربرد داشته باشند. بنابراین کتابمقدس تعلیم میدهد که وجه مشخصه مسیحیان پر از روح موارد ذیل میباشند:
<!–[if !supportLists]–>۱) <!–[endif]–>یک مسیحی پر از روح در مهمانیهای دنیوی که در آنها مستی، عیاشی و انحرافات اخلاقی وجود دارد، شرکت نمیکند (افسسیان ۵: ۳- ۱۳؛ اول پطرس ۴: ۳- ۴). بلکه به منظور صحبت در مورد امور روحانی، سراییدن و شکرگزاری خدا، با دیگران جمع میشود تا باعث بنای آنها شود و بدین ترتیب خدا جلال بیابد. این یک نمونه از ثمره روح، به نام پرهیزگاری میباشد (غلاطیان ۵: ۲۳؛ اول قرنتیان ۷: ۹؛ ۹: ۲۴- ۲۷).
<!–[if !supportLists]–>۲) <!–[endif]–>یک مسیحی پر از روح در رابطه با مردم و شرایط موجود، دارای شخصیتی منفی، منتقد و محکومکننده نمیباشد. او مانند شخصی نیست که دائمأ اعتراض و مجادله کرده، از هیچ چیز ارضا نمیشود و روحیه شکرگزار و قدردان ندارد. (فیلیپیان ۲: ۱۴). بلکه او همواره قانع است (فیلیپیان ۴: ۱۱؛ اول تیموتاؤس ۶: ۶) و از خدا برای همه شرایط شکرگزار میباشد (اول تسالونیکیان ۵: ۱۸). این یک نمونه از ثمره روح به نام شادی میباشد (غلاطیان ۵: ۲۲).
<!–[if !supportLists]–>۳) <!–[endif]–>یک مسیحی پر از روح، مغرور و فردگرا نمیباشد. او شخصیتی نیست که تنها به فکر خود بوده، نیازها و منافع دیگران را در نظر نداشته باشد. بلکه حلیم و فروتن است. به عنوان مثال او مایل است که کوچکترین و آخرین نفر باشد و در جایی که که شخص دیگری توانایی یا تمایل جهت خدمت به دیگران را ندارد، حاضر به همکاری است (یوحنا ۱۳: ۱- ۱۷). او دیگران را بیشتر از خود احترام مینماید (رومیان ۱۲: ۱۰). او علائق و مسائل دیگران را ملاحظه کرده، با آنها دوستانه و با ملایمت و فروتنی برخورد میکند (فیلیپیان ۲: ۴). این یک نمونه از ثمره روح به نام تواضع (فروتنی) میباشد (غلاطیان ۵: ۲۳).
پ) وجه مشخصه مسیحیان پر از روح، طرز برخورد، حکمت، دانش، اطاعت و اولویتهایشان میباشد.
در متن اصلی یونانی عهدجدید، بین آیات افسسیان ۵: ۱۷ و افسسیان ۵: ۱۸ حرف ربط “و” وجود دارد. بنابراین یک مسیحی پر از روح توسط آنچه که در آیات ۱۵ الی ۱۷ نوشته شده است، متمایز میشود.
<!–[if !supportLists]–>۱) <!–[endif]–>یک مسیحی پر از روح، مراقب زندگی و رفتار خود میباشد. او شخصی نیست که تنها آنچه را که باعث خشنودی خودش میشود انجام دهد، بدون اینکه رضایت و خشنودی خدا را در نظر داشته باشد (داوران ۲۱: ۲۵). بلکه در هر جنبه از زندگیاش، روشهای گذشته زندگی را ترک کرده، متوسل به زندگی جدید و مقدسی شده است.
<!–[if !supportLists]–>۲) <!–[endif]–>یک مسیحی پر از روح، پر از حکمت عملی است. او از بهترین روشها جهت متوسل شدن به بالاترین اهداف استفاده میکند. او دانشی را که از کتابمقدس دارد، به زندگی روزانهاش کاربرد میدهد، به طوری که خدا در زندگیاش جلال بیابد.
<!–[if !supportLists]–>۳) <!–[endif]–>یک مسیحی پر از روح، از زمانها و موقعیتهایی که خدا به او عطا کرده است، بهترین استفاده را میکند.
<!–[if !supportLists]–>۴) <!–[endif]–>یک مسیحی پر از روح، دائمأ و فعالانه در صدد درک و انجام اراده خدا، آنگونه که در کتابمقدس آشکار شده است، میباشد.
ج – ثمره روحالقدس
بخوانید: رومیان ۸: ۹-۱۶؛ غلاطیان ۵: ۱۳- ۲۵٫
کشف و گفتگو کنید: حضور طبیعت گناهکار یا حضور روحالقدس در شما چگونه متجلی میشود؟
ملاحظات:
۱- متجلی شدن طبیعت گناهکار
طبیعت گناهکاری که در شخص ساکن است، خود را از طریق گناهان جسم، مانند فساد جنسی و فجور، گناهان روحانی، مانند بتپرستی و جادوگری، و گناهان اخلاقی مانند جاهطلبی، خودخواهی، نزاع و شقاق، متجلی میسازد.
۲- تجلی روحالقدس
روحالقدس حضور خود را از طریق ثمره روح در شخص، متجلی میسازد. او خود را از طریق خصوصیات بنیادین روحانی مانند محبت، خوشی و سلامتی آشکار میسازد؛ و از طریق خصوصیاتی که در زندگی اجتماعی ابراز میشوند، مانند حلم، مهربانی و نیکویی؛ و همچنین از طریق ایمان و وفاداری به خدا، تواضع نسبت به دیگران و پرهیزگاری در وجود خود. شما اگر مسیحی باشید، به عیسی مسیح تعلق دارید و روح او در بدنهای شما ساکن میباشد. در آن زمان دیگر تحت کنترل طبیعت گناهکارتان زندگی نمیکنید، بلکه تحت کنترل و حاکمیت روحالقدس هستید. روحالقدس با طبیعت گناهکاری که در شما وجود دارد، در تضاد میباشد و به شما کمک میکند که نسبت به آن طبیعت خود را مرده انگارید. در آن زمان، روحالقدس ثمره روح را که متشکل از محبت، خوشی، سلامتی، حلم، مهربانی، نیکویی، ایمان، تواضع و پرهیزگاری است، در شما تولید میکند، و شما را به طریقی که خدا مایل است بروید، هدایت مینماید. بنابراین روحالقدس، روح حاکم در زندگی شما بوده، زندگی شما را تحت تأثیر خود قرار میدهد، و در نتیجه شما بیشتر خود را وقف او کرده، با همکاری میکنید.
چ – عطایای روحانی روحالقدس
۱- ماهیت عطایای روحالقدس
الف) عطایای روحانی، به مفهوم لغوی، “عطایای فیض مطلق خدا” هستند، که ممکن است متشکل از تواناییها و عملکردها باشند.
ممکن است تواناییها و عملکردهای معمولی یا مخصوص وجود داشته باشد. به عنوان مثال، برخی از مسیحیان توانایی (خدمت) معمولی یا مخصوص نبوت، تعلیم یا تشویق را دریافت میکنند (رومیان ۱۲: ۶- ۸) و مسیحیان دیگر عملکرد (مقام) معمولی یا مخصوص نبی، معلم یا شبان را دریافت میکنند (افسسیان ۴: ۱۱؛ رومیان ۱۲: ۴).
ب) عطایای روحانی، “تجلیات” مختلف قدرت، حکمت و دیگر صفات خدا میباشند.
این صفات توسط ایمانداران متجلی میشوند (اول قرنتیان ۱۲: ۷).
پ) عطایای روحانی در “خدمات” متفاوتی نمایان میشوند.
(اول قرنتیان ۱۲: ۵). به عنوان مثال: عطایای روحانی ممکن است در اعلام کلام خدا به مردم، در بشارت به جانهای گمشده و در تعلیم و شبانی افراد نجاتیافته نمایان شوند (افسسیان ۴: ۱۱- ۱۲).
ت) عطایای روحانی “تأثیرات” (نتایج) متفاوتی دارند.
(اول قرنتیان ۱۲: ۶). به عنوان مثال: عطایای روحانی شفا دادن (به صورت جمع)، به عطایایی اشاره میکنند که ممکن است باعث شفای جسمی، عاطفی و روحانی مردم شوند. این عطایای روحانی ممکن است به شفای افراد به روشی معمولی و یا شفای آنها به روشی معجزهآسا اشاره کنند (اول قرنتیان ۱۲: ۹).
۲- محدودیتهای عطایای روحانی
الف) عطایای روحانی، در هر فهرست از عطایا، به طور محدود بیان شدهاند.
عطایای روحانی زیادی در رومیان ۱۲: ۴- ۸؛ اول قرنتیان ۷: ۱، ۷؛ ۱۲: ۷- ۱۰، ۲۸- ۳۰؛ ۱۴: ۶، ۲۶؛ افسسیان ۴: ۱۱؛ ۱ پطرس ۴: ۱۰- ۱۱ به طور فهرستوار بیان شدهاند. و هیچ کدام از این فهرستها کامل نیستند. احتمالأ عطایای روحانی بسیار زیاد دیگری هم وجود داشته که در این فهرستها بیان نشدهاند. به عنوان مثال مهارت در تهیه لباس (خروج ۲۸: ۳؛ ۳۵: ۲۵، ۳۵)، مهارت در انجام کارهای هنری (خروج ۳۱: ۱- ۶)، مهارت در ساختن ساختمان (خروج ۳۵: ۱۰؛ ۳۶: ۱)، مهارت در سراییدن سرود (مزمور ۳۳: ۲- ۳)، مهارت در نوشتن شعر یا سرود (مزمور ۴۵: ۱۰) و مهارت در رهبری (مزمور ۷۸: ۷۲).
ب) عطایای روحانی توسط دهنده این عطایا محدود میباشند.
<!–[if !supportLists]–>۱) <!–[endif]–>خدا بر اساس فیض و اراده مطلق خود، عطایای روحانی متفاوتی را به مردم عطا میکند. او اراده میکند به هر کس چه عطایی را بدهد (اول قرنتیان ۱۲: ۱۱).
<!–[if !supportLists]–>۲) <!–[endif]–>هیچ کس تمام عطایای روحانی را دریافت نمیکند و همه مسیحیان نیز یک نوع عطا را دریافت نمیکنند. به عنوان مثال، همه مسیحیان عطای رهبری را ندارند، یا همه به زبانها صحبت نمیکنند (اول قرنتیان ۱۲: ۲۹- ۳۰).
<!–[if !supportLists]–>۳) <!–[endif]–>مسیحیان در رابطه با این موضوع که هر کدام از آنها عطایی روحانی را دریافت کرده است یا نه، با هم فرق میکنند. کلمه “هر یک” میتواند به طور عام به مفهوم هر انسان (رومیان ۲: ۶) یا هر فرد مسیحی باشد که تا به حال زیست کرده است (اعمال ۲: ۳۸؛ رومیان ۱۲: ۳؛ ۱۴: ۱۲). بنابراین، برخی از مسیحیان معتقدند که کلمه “هر یک” در اول قرنتیان ۷: ۷، ۱۲: ۷، ۱۴: ۲۶ و ۱ پطرس ۴: ۱۰، به این مفهوم است که هر فرد مسیحی یک عطای روحانی را دریافت کرده است (که احتمال این امر وجود دارد).
از طرف دیگر کلمه “هر یک” میتواند از نظر تعلق هر فرد به یک طبقه بندی یا گروهی، دارای مفهومی محدود باشد. به عنوان مثال، هر فرد ریاکار (لوقا ۱۳: ۱۵)، هر فرد در جمعیتی بزرگ (یوحنا ۶: ۷) یا هر فرد مسیحی نیازمند در یهودیه (اعمال ۴: ۳۵). بنابراین گروه دیگر از مسیحیان معتقدند که کلمه “هر یک” در اول قرنتیان ۷: ۷، ۱۲: ۷، ۱۴: ۲۶ و اول پطرس ۴: ۱۰، دارای مفهوم محدودی در متن است که اشاره به هر فرد مسیحی در بدن مسیح میکند که روحالقدس بر اساس اقتداری که دارد، به او یک عطای روحانی را بخشیده است (اول قرنتیان ۱۲: ۱۱، ۲۸- ۳۰). بنابراین لزومی ندارد، اینگونه فکر کنیم که روحالقدس به هر مسیحی در دنیا، یک عطای روحانی را بخشیده است.
<!–[if !supportLists]–>۴) <!–[endif]–>افسسیان ۴: ۷ میفرماید، “لیکن هر یکی از ما را فیض بخشیده شد بحسب اندازه بخشش مسیح”. این آیه نمیگوید هر مسیحی یک عطای روحانی را دریافت کرده است، بلکه میگوید، هر مسیحی فیض را دریافت کرده است. فیض خدا چیزی بیش از صرفأ دادن عطایای روحانی به مسیحیان است. هر فرد مسیحی به اندازهای از تأثیرات فیض خدا برخوردار بوده است. به عنوان مثال، خدا به برخی از مسیحیان مهارت خاصی جهت گذاشتن بنیادی روحانی بخشیده است (اول قرنتیان ۳: ۱۰)، در حالیکه به دیگران قدرت و توانایی خاصی را بخشیده که قادرند از مسیحیان دیگر بیشتر کار کنند (اول قرنتیان ۱۵: ۱۰). خدا به برخی از مسیحیان قدرت جهت تحمل و استقامت در شرایط سخت را عطا کرده است (دوم قرنتیان ۱۲: ۹)، در حالیکه به برخی دیگر مهارتهای خاصی جهت انجام خدمات رسالت بشارتی بین ملل دیگر، داده است (غلاطیان ۲: ۹). به همین شکل، برخی از مسیحیان تواناییها یا عملکردهای خاصی را از خدا دریافت کردهاند که عطایای روحانی نامیده میشوند (افسسیان ۴: ۱۱؛ اول پطرس ۴: ۱۰- ۱۱).
پ) عطایای روحانی از نظر مقدار و اندازه، محدود میباشند.
نه تنها فیض خدا، بلکه عطایای روحانی نیز همواره اندازهگیری میشوند (افسسیان ۴: ۷). این بدان مفهوم است که مسیحیان عطایای روحانی را به طور محدود، و به اندازهای که خدا به آنها نصیب کرده است، دریافت کردهاند. به عنوان مثال، برخی از مسیحیان عطای روحانی تعلیم به بچهها را و دیگران، عطای تعلیم به افراد بالغ را دریافت میکنند. برخی از مسیحیان عطای تعلیم در ارتباط با گفتن داستان به مخاطبینشان، و دیگران عطای روحانی تعلیم در زمینه توضیح و تفسیر کلام خدا را دریافت میکنند. هیچ کس همه مردم دنیا را تعلیم نمیدهد و هیچ معلمی هم وجود ندارد که دارای تمام تواناییها جهت تعلیم به افراد مختلف باشد (به جز عیسی مسیح).
۳- هدف از عطایای روحانی
عطایای روحانی دارای چهار هدف متمایز از هم میباشند.
الف) عطایای روحانی باید جهت خدمت به دیگران به کار گرفته شوند، نه جهت خودنمایی (اول پطرس ۴: ۱۰- ۱۱).
ب) عطایای روحانی باید جهت بنای کلیسا به کار گرفته شوند (اول قرنتیان ۱۲: ۷؛ ۱۴: ۱۲).
پ) عطایای روحانی باید جهت تجهیز مسیحیان به منظور انجام خدمات در کلیسا، به کار گرفته شوند (افسسیان ۴: ۱۲).
ت) عطایای روحانی باید جهت جلال دادن خدا در هر امری، به کار گرفته شوند (اول پطرس ۴: ۱۱).
ح – درسهای دیگری در رابطه با روحالقدس
۱- شخصیت و عملکردهای روحالقدس: به مجموعه “بروید و شاگردان بسازید”، در کتاب دوم، درس ۲۱ مراجعه کنید.
۲- تعمید، پری و ثمره روحالقدس: به مجموعه “بروید و شاگردان بسازید”، در کتاب چهارم، درس ۴۵ مراجعه کنید.
۳- عطایای روحانی روحالقدس: به مجموعه “بروید و کلیسای مسیح را بنا کنید”، در کتاب سوم، درس ۳۶ مراجعه کنید.
دعا (۸ دقیقه)
دعای در پاسخ به کلام خدا |
۵ |
به نوبت در تمام گروه یا درحالیکه به گروههای دو یا سه نفری تقسیم شدهاید با دعاهای کوتاه، حقایقی را که امروز یاد گرفتهاید به حضور خدا بیاورید.
۶ |
تکلیف منزل (۲ دقیقه)
برای درس بعدی |
(سر گروه: رونوشت این تکلیف را بین اعضای گروه پخش کنید و یا آن را بخوانید تا همه آن را در دفتر یادداشت خود بنویسند.)
۱ – تعهد – نسبت به شاگردسازی و بنای کلیسا متعهد باشید.
۲ – برای یک فرد یا گروه، موضوع ” پنطیکاست- روزی که یادآور ریزش روحالقدس میباشد ” را موعظه کنید، تعلیم دهید یا بررسی کنید.
۳ – رازگاهان – هر روز نیمی از یک فصل از اول قرنتیان ۹- ۱۲ را بخوانید. از روش حقیقت محبوب استفاده کنید و یادداشت بردارید.
۴ – حفظ کردن – آیه حفظی جدید (یوحنا ۱: ۱۶) را مورد تعمق قرار داده و حفظ کنید. هر روز آخرین ۵ آیه حفظی قبلی را مرور کنید.
۵ – بررسی کتاب مقدس – درس بعدی بررسی کتاب مقدس (یوحنا فصل ۲) را در خانه آماده کنید. از روش ۵ قدم بررسی کتاب مقدس استفاده کنید.
۶ – دعا – در این هفته برای شخص یا موضوعی مشخص دعا کنید و شاهد کار خدا در آن مورد باشید (مزمور ۵: ۳).
۷ – آموخته های جدید مربوط به بنای کلیسای مسیح را وارد دفتر(یا پوشه) خود کنید. تمام یادداشتهای خود در مورد رازگاهان، آیات حفظی، یادداشتهای تعلیمی و این تکلیف منزل را در دفتر خود بنویسید.
درس ۸
سرگروه: دعا کنید و گروه خود و این دوره مربوط به بنای کلیسای مسیح را به حضور خداوند بیاورید.
۲ |
در میان گذاشتن برکات (۲۰ دقیقه)
اول قرنتیان |
به نوبت و به طور خلاصه برکات یکی از رازگاهان خود را از قسمت مشخص شده (اول قرنتیان ۹- ۱۲) با دیگراندر میان بگذارید (یا از روی یادداشتهای رازگاهان آن روز بخوانید).
به کسی که برکاتش را بازگو میکند گوش دهید. به حرفهایش اهمیت دهید و او را بپذیرید، در مورد آنچه در میان میگذارد، بحث نکنید.
۳ |
حفظ کردن (۵ دقیقه)
عنوان مجموعه: یوحنا |
مرور: دو نفری مرور کنید. یوحنا ۱: ۱۶٫
۴ |
بررسی کتابمقدس (۸۵ دقیقه)
یوحنا ۲: ۱- ۲۵ |
مقدمه: یوحنا ۲: ۱- ۱۱، در مورد ظهور عیسی بر اولین شاگردانش، و یوحنا ۲: ۱۲- ۲۵ در مورد ظهور او بر جماعت اورشلیم میباشد.
قدم ۱: بخوانید
بخوانید: یوحنا ۲: ۱- ۲۵ را با هم بخوانیم.
هر یک به نوبت یک آیه را بخواند تا تمام قسمت خوانده شود.
قدم ۲: کشف کنید
توجه کنید: چه حقیقتی در این قسمت برای شما مهم است؟ یا کدام حقیقت در این قسمت ذهن یا قلب شما را تحت تأثیر قرار میدهد؟
بنویسید: یک یا دو حقیقتی را که درک میکنید، کشف نمایید، در مورد آنها فکر کنید و افکارتان را در دفترچه یادداشت خود بنویسید.
در میان بگذارید: (بعد از اینکه مدتی به اعضاء گروه فرصت فکر کردن و نوشتن داده شد، به نوبت برکاتشان را با هم درمیان بگذارند). به نوبت برکات خود را از نکاتی که کشف کردهایم با یکدیگر درمیان بگذاریم.
(موارد زیر مثال دو شخصی است که برکاتشان را با یکدیگر درمیان میگذارند. به خاطر داشته باشید که در هر گروه کوچک اعضای آن گروه نکات مختلفی را با هم درمیان میگذارند که نباید لزوماً یکسان باشند).
کشف ۱) در یوحنا ۲: ۱۱ در رابطه با این موضوع که عیسی جلال خود را به واسطه نشانهای معجزهآسا آشکار میسازد، حقیقت مهمی برای من وجود دارد. جلال عیسی مسیح، تمامی صفات الهی او هستند که از طبیعت انسانی او درخشش مییابد. یکی از نمونههای جلال او، فیض و راستی او است. یوحنا ۱: ۱۴- ۱۸ میفرماید: “ما جلال او را دیدیم…پر از فیض و راستی”. دیدن جلال او به مفهوم آزمودن و متمرکز شدن بر صفات الهی او میباشد. در این قسمت، جلال خدا بیانگر فیض و راستی اوست که در اعمال و سخنان او نمایان گشته است.
نمونه دیگری از تجلی جلال او، نشانههای معجزهآسای او هستند. در یوحنا ۲: ۱۱، عیسی جلال خود را توسط نشانهای معجزهآسا آشکار کرد. او صفات الهی خود را از طریق تبدیل آب به شراب در یک جشن عروسی، متجلی ساخت. در این قسمت جلال خدا به این موارد اشاره میکند: او ارزشهای کامل اخلاقی خود را از طریق احترام به رسم ازدواج، و بخشش الهی خود را از طریق تهیه شراب آشکار کرد و بدین ترتیب میزبانان را از شرمساری بهعلت نبودن شراب در آن مهمانی رهایی داد. من مایلم نگاهی عمیقتر به موضوع جلال عیسی مسیح در عهدعتیق و عهدجدید بیفکنم.
کشف ۲) در یوحنا ۲: ۲۴- ۲۵، در رابطه با اعتماد نکردن عیسی به هیچ کس، حقیقت مهمی برای من وجود دارد. وقتی که جماعت در اورشلیم نشانههای معجزهآسای عیسی را دیدند، بسیاری به او ایمان آوردند (۲۳). ولی عیسی به آنها اعتماد نکرد، زیرا از درون آنان آگاه بود. در نتیجه افرادی را که به او ایمان آوردند، به عنوان ایمانداران واقعی تلقی نکرد. تنها عیسی است که همه مردم را میشناسد و از درون آنها آگاهی دارد. تنها عیسی است که میداند چه کسی به راستی تولد تازه یافته است. آیه ۲۵ میفرماید که عیسی نیاز نداشت شهادتی در مورد مردم بشنود، زیرا خود او قادر بود با چشمان بانفوذش، اعماق قلب انسانها را ببیند.
در یوحنا فصل ۱، وقتی عیسی شمعون را برای بار اول دید، نیاز نداشت کسی او را معرفی کند. او با چشمان بانفوذش درون شمعون را دید. همچنین وقتی عیسی نتنائیل را برای بار اول دید، لازم نبود کسی نتنائیل را به او معرفی کند، زیرا او میدانست که نتنائیل آن اسرائیلی واقعی بود که در او هیچ مکری وجود ندارد. بنابراین در فصل ۲، عیسی می دانست که ایمان بسیاری از مردم در اورشلیم، ایمانی اصیل و نجاتبخش نبود. او قادر بود با چشمان بانفوذش اسرار درون انسان را بخواند. او از افکار، انگیزهها و نگرشهای آنان آگاه بود. و در یوحنا فصل ۳، وقتی عیسی نیقودیموس را برای بار اول ملاقات کرد، نیاز نداشت کسی به او بگوید او که بود. این آیات برای من حائز اهمیت زیادی هستند، زیرا بر اساس آنها متوجه میشوم که عیسی همه چیز را در مورد من میداند. چشمان نافذ او قادرند درون افکار، قلب و تمامی زندگی مرا ببینند (دوم تواریخ ۱۶: ۹؛ عبرانیان ۴: ۱۳). او همان گونه که از ضعفهای پطرس آگاه بود، از ضعفهای من نیز آگاه است. او همان گونه که از صداقت و بیریایی نتنائیل آگاه بود، از صداقت و خلوص من نیز آگاه است. او همانند مردم دیگر، از ایمان من آگاه است و همانند نیقودیموس او سؤال قلبی مرا میداند.
قدم ۳: سؤال
توجه کنید: در این متن چه سؤالاتی در زمینههای مختلف وجود دارد که مایلید در گروه آنها را بپرسید؟
سعی کنیم تمام حقایق مربوط به یوحنا ۲: ۱- ۲۵ را درک کنیم و در مورد آنچه نمیفهمیم سؤالهای خود را مطرح کنیم.
بنویسید: تا آنجایی که امکان دارد سؤالهای خود را واضح و صریح مطرح کنید و سپس آنها را در دفترچه یادداشت خود بنویسید.
درمیان بگذارید: (بعد از اینکه مدتی به اعضای گروه فرصت فکر کردن ونوشتن داده شد اجازه دهید که هرکدام از افراد سؤال خود را برای دیگران مطرح سازد).
گفتگو کنید: (سپس چند سؤال را از بین همه سؤالها انتخاب کنید و سعی کنید با گفتگو کردن در مورد آنها در گروه جوابی برایشان پیدا کنید. در ادامه، نمونه سؤالاتی که ممکن است شاگردان بپرسند و همچنین ملاحظاتی در رابطه با آن مباحث آمده است).
سؤال ۱) (یوحنا ۲: ۱۱) هدف از معجزات در کتابمقدس چه میباشد؟
ملاحظات: یوحنا مایل است از کلمه “نشانهها” به جای کلمه “معجزات” استفاده کند.
الف) نشانه، معجزهای است که اقتدار و عظمت الهی را ثابت میکند.
هدف از معجزه این است که توجه بیننده را از خودِ عمل، معطوف به عامل الهی آن بکند. معجزات در کتابمقدس، غالبأ در زمان وقوع مکاشفهای جدید واقع شدهاند.
۱) وقتی که خدا شریعت را بر موسی مکشوف ساخت، از طریق او معجزاتی انجام داد. او ده بلا بر علیه دشمنان او فرستاد، دریای سرخ را از وسط شکافت تا قوم اسرائیل بتوانند از مسیری خشک عبور کنند و آب تلخ را به آبی شیرین تبدیل کرد، و غیره. توسط این معجزات، این حقیقت بر موسی ثابت شد که شریعت از طرف خدا، و با اقتدار الهی او داده شده است.
۲) هنگامی که خدا واقعی بودن حضور خود را در زمانی که مردم یهودا و اسرائیل از او رویگردان شده بودند، بر آنان مکشوف ساخت، از طریق انبیایی مانند ایلیا و الیشع، معجزاتی را انجام داد. او برای بیوهزنی فقیر خوراک مهیا کرد، و از آسمان آتش فرستاد تا قربانی، آب و حتی سنگهای مذبح را ببلعد، تا بدین ترتیب ثابت کند که بتها از خود هیچ قدرتی ندارند. او به کودکان مرده حیاتی دوباره بخشید، خادمین خود را از طریق عرابههای آتش محافظت کرد و غیره.
۳) هنگامی که عیسی طبیعت انسانی بر خود گرفت و به میان ما آمد، بیشترین و بزرگترین معجزات را انجام داد. او بیماران را شفا داد، افرادی را که در اسارت دیوها بودند رهایی بخشید، مفلوجان و نابینایان و ناشنوایان را بهبود داد، مردگان را برخیزانید، جماعتی گرسنه را خوراک داد و طوفان دریا را آرام ساخت.
موارد ذیل بیان کننده بزرگترین معجزات هستند: او از طریق یک باکره که با قدرت روحالقدس حامله شده بود متولد شد، از میان مردگان برخاست و به آسمان صعود نمود. او همواره میلیونها انسان را از مرگ و هلاکت ابدی نجات داده، زندگی آنها را مبدل میسازد تا بدینوسیله شهروندان ملکوت خدا شوند.
۴) هنگامی که خدا کلیسای خود را توسط اعمال و نوشتههای رسولان در نقاط مختلفی بنا کرد، معجزات بسیاری را مخصوصأ از طریق آنها به انجام رساند. آنها نیز بیماران را شفا داده، مردمی را که در اسارت دیوها بودند رهایی بخشیدند، مفلوجین و نابینایان را بهبود دادند و مردگان را برخیرانیدند. ولی مهمتر از آن، خدا از آنها استفاده کرد تا پیغام انجیل را در اقصا نقاط جهان موعظه کرده، زندگی بسیاری را تغییر دهند. آنها همچنین کلیساهای بسیاری را بین یهودیان، سامریان و غیریهودیان تأسیس کردند و آخرین کتب کتابمقدس را به نگارش در آوردند.
ب) نشانه، عمل قدرتمندی در قلمروِ فیزیکی است و اصلی را نمایان میسازد که در قلمروِ روحانی قابل اجرا و عملی میباشد.
نشانه، هدف مشخصی دارد. معجزهای که در محدوده فیزیکی خلقت به وقوع میپیوندد، توجه انسان را از آن به معجزهای معطوف میدارد که در محدوده روحانی نجات و رهایی، واقع میشود. به عنوان مثال، در یوحنا ۶: ۱۴، نشانه (معجزه) برکت نان با این هدف انجام شد که توجه مردم را به عیسی مسیح که بخشنده نان حیات است معطوف سازد، و به این مفهوم است که عیسی مسیح به آنانی که به او ایمان آورند، حیات جاودانی عطا میکند (۶: ۳۵). در یوحنا ۹: ۱۶، نشانه باز شدن چشمان شخصی که نابینای مادرزاد بود، به این حقیقت اشاره دارد که عیسی نور جهان است، و به افرادی که به او ایمان آورند، نور روحانی عطا میکند (۸: ۱۲). در یوحنا ۱۱: ۴۷ و ۱۲: ۱۸، نشانه زنده شدن ایلعازر معطوف به این حقیقت است که عیسی قیامت و حیات میباشد، و به ایمانداران حیات روحانی میبخشد و در زمان قیامت مردگان، بدن فانی ما را به صورت بدن پرجلال خود متبدل میسازد (۱۱: ۲۵) (فیلیپیان ۳: ۲۱). تنها از چهارچوبِ هر متن متوجه میشویم که آن نشانه خاص، مفهوم ثانوی و عمیقتر روحانی دارد یا نه. در هر مورد، متوجه میشویم که یک نشانه، همواره توجه شخص را معطوف به عامل اصلی آن میکند. در یوحنا ۲: ۱۱، نشانه تبدیل آب به شراب، اولین نشانه معجزهآسای عیسی نامیده میشود و هدف از آن بیان این حقیقت است که عیسی مسیح به این جهان آمده است تا آیین و روش قدیمی را متحقق ساخته، به آن پایان دهد و آیین و روشی جدید را جانشین آن سازد (یوحنا ۲: ۱۹- ۲۱؛ متی ۵: ۱۷). آمدن عیسی مسیح به جهان، به آیین و روش عهد عتیق (معبد، قربانیها، و غیره) پایان داد و به جای آن آیین و روش جدیدی عرضه داشت (پرستش خدا در روح و راستی، قربانی عیسی مسیح به عنوان کفارهای برای گناهان تمامی بشر، آمدن مردم از هر قوم و نژادی به حضور خدا و غیره). روش جدید از روش قدیم بسیار برتر میباشد، همانگونه که شراب با آب متفاوت و از آن بهتر است.
پ) نشانه، به منظور ایجاد ایمان در شخص نیست، بلکه به منظور تقویت آن است.
متن اصلی یونانی یوحنا ۲۰: ۳۰- ۳۱ بطور تحت اللفظی میفرماید، ” این نشانهها نوشته شدهاند تا شما به ایمانتان ادامه دهید”. این آیه نمیفرماید “نشانهها به این منظور هستند تا در شما ایمان ایجاد شود”، بلکه میگوید، “تا شما به ایمانتان ادامه دهید”. هدف معجزات به عنوان نشانه، ایجاد ایمان نیست، بلکه تقویت ایمانی راستین و نجاتبخش میباشد. تنها روحالقدس است که ایمان را در شخص ایجاد میکند و معجزات و تعالیم مربوطه، صرفأ جهت تقویت ایمان فرد هستند. یوحنای رسول انجیل یوحنا را نوشت تا بدینوسیله ایمان ایمانداران را در مواجهه با معلمین دروغین و دشمنان کلام، تقویت و محافظت کند.
سؤال ۲) (یوحنا ۲: ۱۴- ۱۷). چرا عیسی معبد را پاک میکند؟
ملاحظات: همه یهودیان باید هر سال عید فصح را در اورشلیم جشن میگرفتند (خروج ۲۳: ۱۴- ۱۷) و مالیات معبد را میپرداختند (خروج ۳۰: ۱۱- ۱۶). در طول هفت روز عید فصح، حیوانات زیادی به عنوان قربانی به خداوند تقدیم میشدند (اعداد ۲۸: ۱۶- ۲۵). با توجه به اینکه بسیاری از یهودیان از کشورهای دوردستی جهت شرکت در این مراسم میآمدند، آنها باید حیوانات خود را جهت قربانی، در اورشلیم میخریدند. رئیس بدکار شورای عالی یهود (سنهدرین) به نام حنا، میخواست از این شرایط سوءاستفاده کند. به همین دلیل او به فروشندگان و صرافان اجازه داد تا از قسمتی از معبد به نام صحن غیریهودیان، جهت کار خود استفاده کنند. فروشندگانِ گاو و گوسفند، وسوسه میشدند که حیوانات خود را به قیمتهای گزافی بفروشند و از عبادت کنندگان، در رابطه با کارشان بهرهبرداری کنند. صرافان نیز از این قسمت از معبد جهت کار خود استفاده میکردند. هر پرستنده ذکوری باید در سال، به اندازه نیم شکیل مالیات به معبد میپرداخت. بنابراین، یهودیانی که در کشورهای دیگر زندگی میکردند باید پول خود را به سکههای یهودی تبدیل میکردند. به طور طبیعی، صرافان برای هر تبدیل پولی که انجام میدادند، کارمزدی نیز مطالبه میکردند. این افراد موقعیتهای زیادی جهت فریب دادن مردم و سوءاستفاده از آنها داشتند. وقتی که عیسی وارد معبد شد، متوجه شد که مردم در صحن معبد، گاو و گوسفند و کبوتر میفروشند و بعضی دیگر نیز در پشت میزهایشان مشغول صرافی میباشند. بنابراین معبدی که باید جای دعا و پرستش میبود (اشعیا ۵۶: ۷)، به خانه تجارت و دزدی تبدیل شده بود.
الف) عیسی در مقام پسر خدا معبد را پاک کرد.
عیسی معبد را خانه پدر خود خواند (لوقا ۲: ۴۹). او از طریق پاکسازی معبد، قدرت خود را در مقام پسر یگانه خدا اعمال کرد تا بدین ترتیب خانه پدر خود را پاک کرده، آن را به حالت اولیه خود، یعنی خانه دعا و پرستش خدا باز گرداند.
ب) عیسی در مقام مسیح موعود معبد را پاک کرد.
یهودیان از کتب مقدسه خود نیز آگاهی نداشتند. هزار سال قبل از میلاد، داود پادشاه نبوت کرده، گفته بود: “غیرت خانه تو مرا خورده است” (مزمور ۶۹: ۹). پاکسازی معبد، به نوعی در مرگ عیسی مسیح نقش داشت. میکای نبی نبوت کرد که خداوند به طور ناگهانی وارد معبد خود خواهد شد و مانند آتش سوزانی خواهد بود…و افراد قبیله لاوی را پاک خواهد کرد (ملاکی ۳: ۱- ۳). بنابراین عهدعتیق این حقیقت را ثابت میکند که مسیح موعود قدرت و اختیار جهت پاکسازی معبد را دارد. وقتی عیسی معبد را پاک کرد، شاگردانش نبوتهایی را که در رابطه با او در عهدعتیق نوشته شده بود، به یاد آوردند. عیسی مسیح با اقتدار معبد را پاک کرد، زیرا به عنوان پسر یگانه خدا و مسیح موعود، اختیار و قدرت جهت انجام این کار را داشت.
سؤال ۳) (یوحنا ۲: ۱۸- ۲۲). منظور از خرابی معبد و بازسازی آن در سه روز چه میباشد؟
ملاحظات:
الف) معمای عیسی.
عیسی فرمود، “این قدس (معبد) را خراب کنید و در سه روز آن را برپا خواهم نمود”. این نوعی معما بود، زیرا کلمات موجود در آن هر کدام دارای دو مفهوم هستند. کلمه “معبد” ممکن است هم اشاره بکند به “معبد ساخته شده به سنگها” در اورشلیم، و هم به ” معبد بدن”. کلمه “خراب کردن” نیز میتواند هم اشاره کند به “در هم کوبیدن ” ساختمان، و هم به “از بین بردن” بدن . و کلمه “برپا نمودن” ممکن است هم اشاره بکند به “بنای مجدد” یک ساختمان، و هم به “قیام” بدن.
ب) مفهوم معما.
ذیلأ به منظور عیسی از بیان این معما میپردازیم.
<!–[if !supportLists]–>۱) <!–[endif]–>اگر چه یهودیان، معبدِ بدن مسیح را از بین خواهند برد، او در سه روز قیام خواهد کرد.
<!–[if !supportLists]–>۲) <!–[endif]–>یهودیان، در نتیجه از بین بردن معبد بدن مسیح، معبدهای سنگی خود و تمام آیینهای مذهبی مربوط به آن را نیز در هم میکوبند.
<!–[if !supportLists]–>۳) <!–[endif]–>عیسی مسیح، در نتیجه قیامش، معبدی جدید و روحانی با شیوه های جدید پرستش بنا خواهد کرد که در آن مردم خدای پدر را در روح و راستی پرستش خواهند کرد (دوم قرنتیان ۶: ۱۶؛ افسسیان ۲: ۲۲؛ اول پطرس ۲: ۴- ۵).
پ) تصویر (نمونه) و تحقق (اصل) آن نمیتوانند در کتابمقدس جدا از هم باشند.
تصویر (نمونه)، خیمه یا معبد قوم اسرائیل است که به عنوان مکانی که خدا در آن سکونت میکند تلقی شده است (خروج ۲۵: ۲۲). تحقق (اصل) آن، بدن مسیح است که در مفهوم برتری، محل سکونت خدا میباشد (کولسیان ۲: ۹).
بنابراین هر کس که بدن مسیح را از بین ببرد، معبد اورشلیم را نیز با تمام مراسم مذهبی آن در هم میکوبد. زمانی که عیسی مصلوب شد، ساختمان معبد و تمام روشهای مذهبی آن دیگر معنا و مفهومی نداشت. پرده معبد از بالا تا پایین دوپاره شد (متی ۲۷: ۵۱). مسیحیان به وضوح تعلیم میدادند که معبد دیگر هیچ مفهومی ندارد (اعمال ۷: ۴۸- ۴۹؛ ۱۷: ۲۴- ۲۵). همچنین رساله به عبرانیان به وضوح تعلیم میدهد که عیسی مسیح، با کار نجاتبخش خود، یکبار برای همیشه به معبد و تمام مراسم مذهبی آن پایان داد. مدتی بعد، در سال ۷۰ میلادی، رومیان اورشلیم و معبد آن را از بین بردند.
دقیقأ به همین ترتیب، قیام بدن عیسی مسیح، دلالت بر ایجاد معبدی جدید میکند، که ساخته شده به دست انسان نمیباشد (مرقس ۱۴: ۵۸). عهدجدید تعلیم میدهد که جمع ایمانداران (یعنی کلیسا)، معبد (یا هیکل) خداست (اول قرنتیان ۳: ۱۶- ۱۷، دوم قرنتیان ۶: ۱۶، افسسیان ۲: ۲۱- ۲۲؛ اول پطرس ۲: ۴- ۵).
ت) یهودیان متوجه تحقق (اصل) موضوع نشدند.
آنها تنها شاهد معبد سنگی اورشلیم بودند که بنای آن به مدت ۴۶ سال به طول انجامیده بود. اگر کلام را با قلبی با ایمان مطالعه کرده بودند، متوجه میشدند که معبد اورشلیم، با وسایل و مراسم آن، صرفأ تصویری (نمونهای) بود که به زودی خراب میشد (عبرانیان ۸: ۵). اشعیای نبی نبوت کرد که معبد نمیتواند به مفهوم واقعی، خانه خدا باشد (اشعیا ۶۶: ۱- ۲). ارمیای نبی نبوت کرد که تابوت عهد ذکر نخواهد شد و تابوت عهد دیگری ساخته نخواهد شد (ارمیا ۳: ۱۶). در عهدعتیق به زبان یونانی، در مزمور ۴۰: ۶- ۷ (عبرانیان ۱۰: ۵- ۷)، نوشته شده است، “در قربانی و هدیه رغبت نداشتی، لکن جسدی (بدنی) برای من مهیا ساختی. به قربانیهای سوختنی و قربانیهای گناه رغبت نداشتی. آنگاه گفتم، اینک میآیم تا اراده تو را ای خدا بجا آوردم”. قربانی عیسی مسیح جانشین تمام قربانیها دیگر شد.
ث) شاگردان متوجه نشدند که معبدی که عیسی در مورد آن سخن میگفت، معبد بدنش بود.
تنها پس از مصلوب شدن عیسی و شکافته شدن پرده معبد از بالا تا پایین، و همچنین پس از قیام او در روز سوم بود که شاگردان متوجه مفهوم روحانی سخنان عیسی شدند.
سؤال ۴) در چه نمونههای دیگری از کتابمقدس، وقایع فیزیکی نمایانگر حقایقی روحانی هستند؟
ملاحظات: یهودیان بارها و بارها متوجه نشدند که وقایع فیزیکی نمایانگر حقایقی روحانی هستند. و بارها سخنان عیسی را که مفهومی روحانی داشت، به طور تحتاللفظی تفسیر کردند. در اینجا به چند نمونه از انجیل یوحنا در این رابطه اشاره میکنیم: در یوحنا فصل ۳، اصطلاح “از نو مولود شدن” مفهومی روحانی دارد. در یوحنا فصل ۴، منظور از اصطلاح “آبی که عیسی مسیح میدهد”، روحالقدس است. در یوحنا فصل ۶، اصطلاح “خوردن بدن عیسی”، به مفهوم پذیرفتن عیسی با ایمان، میباشد. و در یوحنا فصل ۸، کلمه “مرگ”، به مفهوم جدایی ابدی از حضور و توجه محبت آمیز خدا میباشد.
قدم ۴: بکار ببرید
توجه کنید: کاربرد چه حقایقی در این قسمت برای مسیحیان امکانپذیر است.
درمیان بگذارید و بنویسید: افکار خود را صریحاً با هم درمیان بگذارید و
فهرستی از کاربردهای امکانپذیر براساس یوحنا ۲: ۱- ۲۵ تهیه کنید.
توجه کنید: خدا از شما میخواهد کدامیک از کاربردهای امکانپذیر را تبدیل به یک کاربرد شخصی بکنید؟
بنویسید: این کاربرد شخصی را در دفترچه یادداشت خود بنویسید. کاربرد شخصی خود را بدون دغدغه با دیگران درمیان بگذارید. به یاد داشته باشید که افراد در هر گروه، کاربرد حقایق متفاوتی را پیدا میکنند و حتی از یک حقیقت کاربردهای متفاوتی مییابند.
(فهرست زیر، نمونه هایی از کاربردهای امکانپذیر در این قسمت از کتاب مقدس میباشند).
نمونههایی از کاربردهای امکان پذیر (یوحنا فصل ۲)
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱ * موضوع ازدواج را از این نظر که خدا بانی و مؤسس آن است، محترم بشمارید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱ * به عنوان یک فرد مسیحی، در فعالیتها و برنامههای عادی افراد دیگر شرکت کنید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱۱ * در رابطه با جلال خدا که در عهدعتیق و عهدجدید بازگو شده است، تفکر کنید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱۲ * با خانواده و دوستان خود وقت صرف کنید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱۵- ۱۶ * در رابطه با شرارت و بیعدالتی، خشمگین شوید، ولی مرتکب گناه نشوید (افسسیان ۴: ۲۶).
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۲۲ * به عهدعتیق و عهدجدید و به سخنان عیسی ایمان داشته باشید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۲۳ * به هر کس اعتماد نکنید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۲۵ * حضور مسیح را تجربه کنید. او همه چیز را میبیند و بر همه چیز واقف است.
نمونههایی از کاربردهای شخصی
الف) من میخواهم جلال خدا را در عهدعتیق و عهدجدید کشف کنم. بنابراین هر بار که قسمتی از کتابمقدس را مطالعه میکنم، از خود این سؤال را خواهم کرد که: “از این قسمت چه مطالب بیشتری را میتوانم در مورد عیسی بیاموزم”؟ امروز آموختم که مرگ عیسی مسیح به معبد و مراسم مذهبی آن پایان داد. و اینکه قیام او معبدی جدید را به وجود آورد که متشکل از ایماندارانی است که خدا توسط روحالقدس در آنها زندگی میکند (افسسیان ۲: ۲۲)، و جایی است که انسان خدا را در روح و راستی پرستش میکند.
ب) من میخواهم ایمان و پرستشی حول محور رسالت بشارتی داشته باشم. معبد عهدعتیق دارای صحن یا محوطهای برای غیریهودیان بود تا آنها نیز بتوانند خدای حقیقی را پرستش کنند. البته برخی از رهبران مذهبی مانند حنا، و تاجران یهودی، این صحن را به مکانی جهت تجارت گاو و گوسفند و به پناهگاه دزدان تبدیل کرده بودند؛ ایشان در آنجا با مردم داد و ستد کرده، آنها را فریب میدادند. مکانی که خدا مقرر کرده بود تا باعث برکت ملل غیریهود بشود، مورد سوء استفاده یهودیان قرار گرفته بود. بدین ترتیب، یهودیان ثابت کردند که مخالف با فعالیتهای بشارتی هستند. آنها میخواستند ایمانشان را تنها برای خود حفظ کنند. عیسی به عنوان مسیح موعود آمد و تمام این چیزها را تغییر داد. او هم برای یهودیان آمد و هم برای غیریهودیان. او تمام وعدههایی را که به ایمانداران داده شده بود، به تحقق رساند و کلیسایی را برای ایمانداران از تمام ملل و قبایل و زبانها بنا کرد. امیدوارم کلیسای من و خودم هیچوقت درِ کلیسای خود را به روی مردم ملل دیگر که پیغام انجیل را نشنیدهاند، نبندیم.
قدم ۵: دعا کنید
در مورد حقیقتی که خدا به ما در یوحنا ۲: ۱- ۲۵ آشکار کرده است، دعا کنیم.
(در دعای خود به آنچه که درطی این بررسی کتاب مقدس دریافت کرده اید، پاسخ دهید. تمرین کنید که در فقط یک یا دو جمله دعا کنید. بیاد داشته باشید که افراد در هر گروه، در مورد حقایق متفاوتی، دعا خواهند کرد.)
۵ |
دعا (۸ دقیقه)
دعای شفاعت |
به دعا کردن در گروههای دو نفری یا سه نفری ادامه دهید. برای یکدیگر و برای مردم جهان دعا کنید.
۶ |
تکلیف منزل (۲ دقیقه)
برای درس بعدی |
(سر گروه: رونوشت این تکلیف را بین اعضای گروه پخش کنید و یا آن را بخوانید تا همه آن را در دفتر یادداشت خود بنویسند.)
۱ – تعهد – نسبت به شاگردسازی و بنای کلیسا متعهد باشید.
۲ – برای یک فرد یا گروه، موضوع ” یوحنا فصل ۲ ” را موعظه کنید، تعلیم دهید یا بررسی کنید.
۳ – رازگاهان – هر روز نیمی از یک فصل از اول قرنتیان ۱۳- ۱۶ را بخوانید. از روش حقیقت محبوب استفاده کنید و یادداشت بردارید.
۴ – حفظ کردن – آیه حفظی جدید (یوحنا ۲: ۲۵) را مورد تعمق قرار داده و حفظ کنید. هر روز آخرین ۵ آیه حفظی قبلی را مرور کنید.
۵ – دعا – در این هفته برای شخص یا موضوعی مشخص دعا کنید و شاهد کار خدا در آن مورد باشید (مزمور ۵: ۳).
۶ – آموخته های جدید مربوط به بنای کلیسای مسیح را وارد دفتر(یا پوشه) خود کنید. تمام یادداشتهای خود در مورد رازگاهان، آیات حفظی، بررسی کتاب مقدس و این تکلیف منزل را در دفتر خود بنویسید.
درس ۸
سرگروه: دعا کنید و گروه خود و این دوره مربوط به بنای کلیسای مسیح را به حضور خداوند بیاورید.
۲ |
در میان گذاشتن برکات (۲۰ دقیقه)
اول قرنتیان |
به نوبت و به طور خلاصه برکات یکی از رازگاهان خود را از قسمت مشخص شده (اول قرنتیان ۹- ۱۲) با دیگران در میان بگذارید (یا از روی یادداشتهای رازگاهان آن روز بخوانید).
به کسی که برکاتش را بازگو میکند گوش دهید. به حرفهایش اهمیت دهید و او را بپذیرید، در مورد آنچه در میان میگذارد، بحث نکنید.
۳ |
حفظ کردن (۵ دقیقه)
عنوان مجموعه: یوحنا |
مرور: دو نفری مرور کنید. یوحنا ۱: ۱۶٫
۴ |
بررسی کتابمقدس (۸۵ دقیقه)
یوحنا ۲: ۱- ۲۵ |
مقدمه: یوحنا ۲: ۱- ۱۱، در مورد ظهور عیسی بر اولین شاگردانش، و یوحنا ۲: ۱۲- ۲۵ در مورد ظهور او بر جماعت اورشلیم میباشد.
قدم ۱: بخوانید
بخوانید: یوحنا ۲: ۱- ۲۵ را با هم بخوانیم.
هر یک به نوبت یک آیه را بخواند تا تمام قسمت خوانده شود.
قدم ۲: کشف کنید
توجه کنید: چه حقیقتی در این قسمت برای شما مهم است؟ یا کدام حقیقت در این قسمت ذهن یا قلب شما را تحت تأثیر قرار میدهد؟
بنویسید: یک یا دو حقیقتی را که درک میکنید، کشف نمایید، در مورد آنها فکر کنید و افکارتان را در دفترچه یادداشت خود بنویسید.
در میان بگذارید: (بعد از اینکه مدتی به اعضاء گروه فرصت فکر کردن و نوشتن داده شد، به نوبت برکاتشان را با هم درمیان بگذارند). به نوبت برکات خود را از نکاتی که کشف کردهایم با یکدیگر درمیان بگذاریم.
(موارد زیر مثال دو شخصی است که برکاتشان را با یکدیگر درمیان میگذارند. به خاطر داشته باشید که در هر گروه کوچک اعضای آن گروه نکات مختلفی را با هم درمیان میگذارند که نباید لزوماً یکسان باشند).
کشف ۱) در یوحنا ۲: ۱۱ در رابطه با این موضوع که عیسی جلال خود را به واسطه نشانهای معجزهآسا آشکار میسازد، حقیقت مهمی برای من وجود دارد. جلال عیسی مسیح، تمامی صفات الهی او هستند که از طبیعت انسانی او درخشش مییابد. یکی از نمونههای جلال او، فیض و راستی او است. یوحنا ۱: ۱۴- ۱۸ میفرماید: “ما جلال او را دیدیم…پر از فیض و راستی”. دیدن جلال او به مفهوم آزمودن و متمرکز شدن بر صفات الهی او میباشد. در این قسمت، جلال خدا بیانگر فیض و راستی اوست که در اعمال و سخنان او نمایان گشته است.
نمونه دیگری از تجلی جلال او، نشانههای معجزهآسای او هستند. در یوحنا ۲: ۱۱، عیسی جلال خود را توسط نشانهای معجزهآسا آشکار کرد. او صفات الهی خود را از طریق تبدیل آب به شراب در یک جشن عروسی، متجلی ساخت. در این قسمت جلال خدا به این موارد اشاره میکند: او ارزشهای کامل اخلاقی خود را از طریق احترام به رسم ازدواج، و بخشش الهی خود را از طریق تهیه شراب آشکار کرد و بدین ترتیب میزبانان را از شرمساری بهعلت نبودن شراب در آن مهمانی رهایی داد. من مایلم نگاهی عمیقتر به موضوع جلال عیسی مسیح در عهدعتیق و عهدجدید بیفکنم.
کشف ۲) در یوحنا ۲: ۲۴- ۲۵، در رابطه با اعتماد نکردن عیسی به هیچ کس، حقیقت مهمی برای من وجود دارد. وقتی که جماعت در اورشلیم نشانههای معجزهآسای عیسی را دیدند، بسیاری به او ایمان آوردند (۲۳). ولی عیسی به آنها اعتماد نکرد، زیرا از درون آنان آگاه بود. در نتیجه افرادی را که به او ایمان آوردند، به عنوان ایمانداران واقعی تلقی نکرد. تنها عیسی است که همه مردم را میشناسد و از درون آنها آگاهی دارد. تنها عیسی است که میداند چه کسی به راستی تولد تازه یافته است. آیه ۲۵ میفرماید که عیسی نیاز نداشت شهادتی در مورد مردم بشنود، زیرا خود او قادر بود با چشمان بانفوذش، اعماق قلب انسانها را ببیند.
در یوحنا فصل ۱، وقتی عیسی شمعون را برای بار اول دید، نیاز نداشت کسی او را معرفی کند. او با چشمان بانفوذش درون شمعون را دید. همچنین وقتی عیسی نتنائیل را برای بار اول دید، لازم نبود کسی نتنائیل را به او معرفی کند، زیرا او میدانست که نتنائیل آن اسرائیلی واقعی بود که در او هیچ مکری وجود ندارد. بنابراین در فصل ۲، عیسی می دانست که ایمان بسیاری از مردم در اورشلیم، ایمانی اصیل و نجاتبخش نبود. او قادر بود با چشمان بانفوذش اسرار درون انسان را بخواند. او از افکار، انگیزهها و نگرشهای آنان آگاه بود. و در یوحنا فصل ۳، وقتی عیسی نیقودیموس را برای بار اول ملاقات کرد، نیاز نداشت کسی به او بگوید او که بود. این آیات برای من حائز اهمیت زیادی هستند، زیرا بر اساس آنها متوجه میشوم که عیسی همه چیز را در مورد من میداند. چشمان نافذ او قادرند درون افکار، قلب و تمامی زندگی مرا ببینند (دوم تواریخ ۱۶: ۹؛ عبرانیان ۴: ۱۳). او همان گونه که از ضعفهای پطرس آگاه بود، از ضعفهای من نیز آگاه است. او همان گونه که از صداقت و بیریایی نتنائیل آگاه بود، از صداقت و خلوص من نیز آگاه است. او همانند مردم دیگر، از ایمان من آگاه است و همانند نیقودیموس او سؤال قلبی مرا میداند.
قدم ۳: سؤال
توجه کنید: در این متن چه سؤالاتی در زمینههای مختلف وجود دارد که مایلید در گروه آنها را بپرسید؟
سعی کنیم تمام حقایق مربوط به یوحنا ۲: ۱- ۲۵ را درک کنیم و در مورد آنچه نمیفهمیم سؤالهای خود را مطرح کنیم.
بنویسید: تا آنجایی که امکان دارد سؤالهای خود را واضح و صریح مطرح کنید و سپس آنها را در دفترچه یادداشت خود بنویسید.
درمیان بگذارید: (بعد از اینکه مدتی به اعضای گروه فرصت فکر کردن ونوشتن داده شد اجازه دهید که هرکدام از افراد سؤال خود را برای دیگران مطرح سازد).
گفتگو کنید: (سپس چند سؤال را از بین همه سؤالها انتخاب کنید و سعی کنید با گفتگو کردن در مورد آنها در گروه جوابی برایشان پیدا کنید. در ادامه، نمونه سؤالاتی که ممکن است شاگردان بپرسند و همچنین ملاحظاتی در رابطه با آن مباحث آمده است).
سؤال ۱) (یوحنا ۲: ۱۱) هدف از معجزات در کتابمقدس چه میباشد؟
ملاحظات: یوحنا مایل است از کلمه “نشانهها” به جای کلمه “معجزات” استفاده کند.
الف) نشانه، معجزهای است که اقتدار و عظمت الهی را ثابت میکند.
هدف از معجزه این است که توجه بیننده را از خودِ عمل، معطوف به عامل الهی آن بکند. معجزات در کتابمقدس، غالبأ در زمان وقوع مکاشفهای جدید واقع شدهاند.
۱) وقتی که خدا شریعت را بر موسی مکشوف ساخت، از طریق او معجزاتی انجام داد. او ده بلا بر علیه دشمنان او فرستاد، دریای سرخ را از وسط شکافت تا قوم اسرائیل بتوانند از مسیری خشک عبور کنند و آب تلخ را به آبی شیرین تبدیل کرد، و غیره. توسط این معجزات، این حقیقت بر موسی ثابت شد که شریعت از طرف خدا، و با اقتدار الهی او داده شده است.
۲) هنگامی که خدا واقعی بودن حضور خود را در زمانی که مردم یهودا و اسرائیل از او رویگردان شده بودند، بر آنان مکشوف ساخت، از طریق انبیایی مانند ایلیا و الیشع، معجزاتی را انجام داد. او برای بیوهزنی فقیر خوراک مهیا کرد، و از آسمان آتش فرستاد تا قربانی، آب و حتی سنگهای مذبح را ببلعد، تا بدین ترتیب ثابت کند که بتها از خود هیچ قدرتی ندارند. او به کودکان مرده حیاتی دوباره بخشید، خادمین خود را از طریق عرابههای آتش محافظت کرد و غیره.
۳) هنگامی که عیسی طبیعت انسانی بر خود گرفت و به میان ما آمد، بیشترین و بزرگترین معجزات را انجام داد. او بیماران را شفا داد، افرادی را که در اسارت دیوها بودند رهایی بخشید، مفلوجان و نابینایان و ناشنوایان را بهبود داد، مردگان را برخیزانید، جماعتی گرسنه را خوراک داد و طوفان دریا را آرام ساخت.
موارد ذیل بیان کننده بزرگترین معجزات هستند: او از طریق یک باکره که با قدرت روحالقدس حامله شده بود متولد شد، از میان مردگان برخاست و به آسمان صعود نمود. او همواره میلیونها انسان را از مرگ و هلاکت ابدی نجات داده، زندگی آنها را مبدل میسازد تا بدینوسیله شهروندان ملکوت خدا شوند.
۴) هنگامی که خدا کلیسای خود را توسط اعمال و نوشتههای رسولان در نقاط مختلفی بنا کرد، معجزات بسیاری را مخصوصأ از طریق آنها به انجام رساند. آنها نیز بیماران را شفا داده، مردمی را که در اسارت دیوها بودند رهایی بخشیدند، مفلوجین و نابینایان را بهبود دادند و مردگان را برخیرانیدند. ولی مهمتر از آن، خدا از آنها استفاده کرد تا پیغام انجیل را در اقصا نقاط جهان موعظه کرده، زندگی بسیاری را تغییر دهند. آنها همچنین کلیساهای بسیاری را بین یهودیان، سامریان و غیریهودیان تأسیس کردند و آخرین کتب کتابمقدس را به نگارش در آوردند.
ب) نشانه، عمل قدرتمندی در قلمروِ فیزیکی است و اصلی را نمایان میسازد که در قلمروِ روحانی قابل اجرا و عملی میباشد.
نشانه، هدف مشخصی دارد. معجزهای که در محدوده فیزیکی خلقت به وقوع میپیوندد، توجه انسان را از آن به معجزهای معطوف میدارد که در محدوده روحانی نجات و رهایی، واقع میشود. به عنوان مثال، در یوحنا ۶: ۱۴، نشانه (معجزه) برکت نان با این هدف انجام شد که توجه مردم را به عیسی مسیح که بخشنده نان حیات است معطوف سازد، و به این مفهوم است که عیسی مسیح به آنانی که به او ایمان آورند، حیات جاودانی عطا میکند (۶: ۳۵). در یوحنا ۹: ۱۶، نشانه باز شدن چشمان شخصی که نابینای مادرزاد بود، به این حقیقت اشاره دارد که عیسی نور جهان است، و به افرادی که به او ایمان آورند، نور روحانی عطا میکند (۸: ۱۲). در یوحنا ۱۱: ۴۷ و ۱۲: ۱۸، نشانه زنده شدن ایلعازر معطوف به این حقیقت است که عیسی قیامت و حیات میباشد، و به ایمانداران حیات روحانی میبخشد و در زمان قیامت مردگان، بدن فانی ما را به صورت بدن پرجلال خود متبدل میسازد (۱۱: ۲۵) (فیلیپیان ۳: ۲۱). تنها از چهارچوبِ هر متن متوجه میشویم که آن نشانه خاص، مفهوم ثانوی و عمیقتر روحانی دارد یا نه. در هر مورد، متوجه میشویم که یک نشانه، همواره توجه شخص را معطوف به عامل اصلی آن میکند. در یوحنا ۲: ۱۱، نشانه تبدیل آب به شراب، اولین نشانه معجزهآسای عیسی نامیده میشود و هدف از آن بیان این حقیقت است که عیسی مسیح به این جهان آمده است تا آیین و روش قدیمی را متحقق ساخته، به آن پایان دهد و آیین و روشی جدید را جانشین آن سازد (یوحنا ۲: ۱۹- ۲۱؛ متی ۵: ۱۷). آمدن عیسی مسیح به جهان، به آیین و روش عهد عتیق (معبد، قربانیها، و غیره) پایان داد و به جای آن آیین و روش جدیدی عرضه داشت (پرستش خدا در روح و راستی، قربانی عیسی مسیح به عنوان کفارهای برای گناهان تمامی بشر، آمدن مردم از هر قوم و نژادی به حضور خدا و غیره). روش جدید از روش قدیم بسیار برتر میباشد، همانگونه که شراب با آب متفاوت و از آن بهتر است.
پ) نشانه، به منظور ایجاد ایمان در شخص نیست، بلکه به منظور تقویت آن است.
متن اصلی یونانی یوحنا ۲۰: ۳۰- ۳۱ بطور تحت اللفظی میفرماید، ” این نشانهها نوشته شدهاند تا شما به ایمانتان ادامه دهید”. این آیه نمیفرماید “نشانهها به این منظور هستند تا در شما ایمان ایجاد شود”، بلکه میگوید، “تا شما به ایمانتان ادامه دهید”. هدف معجزات به عنوان نشانه، ایجاد ایمان نیست، بلکه تقویت ایمانی راستین و نجاتبخش میباشد. تنها روحالقدس است که ایمان را در شخص ایجاد میکند و معجزات و تعالیم مربوطه، صرفأ جهت تقویت ایمان فرد هستند. یوحنای رسول انجیل یوحنا را نوشت تا بدینوسیله ایمان ایمانداران را در مواجهه با معلمین دروغین و دشمنان کلام، تقویت و محافظت کند.
سؤال ۲) (یوحنا ۲: ۱۴- ۱۷). چرا عیسی معبد را پاک میکند؟
ملاحظات: همه یهودیان باید هر سال عید فصح را در اورشلیم جشن میگرفتند (خروج ۲۳: ۱۴- ۱۷) و مالیات معبد را میپرداختند (خروج ۳۰: ۱۱- ۱۶). در طول هفت روز عید فصح، حیوانات زیادی به عنوان قربانی به خداوند تقدیم میشدند (اعداد ۲۸: ۱۶- ۲۵). با توجه به اینکه بسیاری از یهودیان از کشورهای دوردستی جهت شرکت در این مراسم میآمدند، آنها باید حیوانات خود را جهت قربانی، در اورشلیم میخریدند. رئیس بدکار شورای عالی یهود (سنهدرین) به نام حنا، میخواست از این شرایط سوءاستفاده کند. به همین دلیل او به فروشندگان و صرافان اجازه داد تا از قسمتی از معبد به نام صحن غیریهودیان، جهت کار خود استفاده کنند. فروشندگانِ گاو و گوسفند، وسوسه میشدند که حیوانات خود را به قیمتهای گزافی بفروشند و از عبادت کنندگان، در رابطه با کارشان بهرهبرداری کنند. صرافان نیز از این قسمت از معبد جهت کار خود استفاده میکردند. هر پرستنده ذکوری باید در سال، به اندازه نیم شکیل مالیات به معبد میپرداخت. بنابراین، یهودیانی که در کشورهای دیگر زندگی میکردند باید پول خود را به سکههای یهودی تبدیل میکردند. به طور طبیعی، صرافان برای هر تبدیل پولی که انجام میدادند، کارمزدی نیز مطالبه میکردند. این افراد موقعیتهای زیادی جهت فریب دادن مردم و سوءاستفاده از آنها داشتند. وقتی که عیسی وارد معبد شد، متوجه شد که مردم در صحن معبد، گاو و گوسفند و کبوتر میفروشند و بعضی دیگر نیز در پشت میزهایشان مشغول صرافی میباشند. بنابراین معبدی که باید جای دعا و پرستش میبود (اشعیا ۵۶: ۷)، به خانه تجارت و دزدی تبدیل شده بود.
الف) عیسی در مقام پسر خدا معبد را پاک کرد.
عیسی معبد را خانه پدر خود خواند (لوقا ۲: ۴۹). او از طریق پاکسازی معبد، قدرت خود را در مقام پسر یگانه خدا اعمال کرد تا بدین ترتیب خانه پدر خود را پاک کرده، آن را به حالت اولیه خود، یعنی خانه دعا و پرستش خدا باز گرداند.
ب) عیسی در مقام مسیح موعود معبد را پاک کرد.
یهودیان از کتب مقدسه خود نیز آگاهی نداشتند. هزار سال قبل از میلاد، داود پادشاه نبوت کرده، گفته بود: “غیرت خانه تو مرا خورده است” (مزمور ۶۹: ۹). پاکسازی معبد، به نوعی در مرگ عیسی مسیح نقش داشت. میکای نبی نبوت کرد که خداوند به طور ناگهانی وارد معبد خود خواهد شد و مانند آتش سوزانی خواهد بود…و افراد قبیله لاوی را پاک خواهد کرد (ملاکی ۳: ۱- ۳). بنابراین عهدعتیق این حقیقت را ثابت میکند که مسیح موعود قدرت و اختیار جهت پاکسازی معبد را دارد. وقتی عیسی معبد را پاک کرد، شاگردانش نبوتهایی را که در رابطه با او در عهدعتیق نوشته شده بود، به یاد آوردند. عیسی مسیح با اقتدار معبد را پاک کرد، زیرا به عنوان پسر یگانه خدا و مسیح موعود، اختیار و قدرت جهت انجام این کار را داشت.
سؤال ۳) (یوحنا ۲: ۱۸- ۲۲). منظور از خرابی معبد و بازسازی آن در سه روز چه میباشد؟
ملاحظات:
الف) معمای عیسی.
عیسی فرمود، “این قدس (معبد) را خراب کنید و در سه روز آن را برپا خواهم نمود”. این نوعی معما بود، زیرا کلمات موجود در آن هر کدام دارای دو مفهوم هستند. کلمه “معبد” ممکن است هم اشاره بکند به “معبد ساخته شده به سنگها” در اورشلیم، و هم به ” معبد بدن”. کلمه “خراب کردن” نیز میتواند هم اشاره کند به “در هم کوبیدن ” ساختمان، و هم به “از بین بردن” بدن . و کلمه “برپا نمودن” ممکن است هم اشاره بکند به “بنای مجدد” یک ساختمان، و هم به “قیام” بدن.
ب) مفهوم معما.
ذیلأ به منظور عیسی از بیان این معما میپردازیم.
<!–[if !supportLists]–>۱) <!–[endif]–>اگر چه یهودیان، معبدِ بدن مسیح را از بین خواهند برد، او در سه روز قیام خواهد کرد.
<!–[if !supportLists]–>۲) <!–[endif]–>یهودیان، در نتیجه از بین بردن معبد بدن مسیح، معبدهای سنگی خود و تمام آیینهای مذهبی مربوط به آن را نیز در هم میکوبند.
<!–[if !supportLists]–>۳) <!–[endif]–>عیسی مسیح، در نتیجه قیامش، معبدی جدید و روحانی با شیوه های جدید پرستش بنا خواهد کرد که در آن مردم خدای پدر را در روح و راستی پرستش خواهند کرد (دوم قرنتیان ۶: ۱۶؛ افسسیان ۲: ۲۲؛ اول پطرس ۲: ۴- ۵).
پ) تصویر (نمونه) و تحقق (اصل) آن نمیتوانند در کتابمقدس جدا از هم باشند.
تصویر (نمونه)، خیمه یا معبد قوم اسرائیل است که به عنوان مکانی که خدا در آن سکونت میکند تلقی شده است (خروج ۲۵: ۲۲). تحقق (اصل) آن، بدن مسیح است که در مفهوم برتری، محل سکونت خدا میباشد (کولسیان ۲: ۹).
بنابراین هر کس که بدن مسیح را از بین ببرد، معبد اورشلیم را نیز با تمام مراسم مذهبی آن در هم میکوبد. زمانی که عیسی مصلوب شد، ساختمان معبد و تمام روشهای مذهبی آن دیگر معنا و مفهومی نداشت. پرده معبد از بالا تا پایین دوپاره شد (متی ۲۷: ۵۱). مسیحیان به وضوح تعلیم میدادند که معبد دیگر هیچ مفهومی ندارد (اعمال ۷: ۴۸- ۴۹؛ ۱۷: ۲۴- ۲۵). همچنین رساله به عبرانیان به وضوح تعلیم میدهد که عیسی مسیح، با کار نجاتبخش خود، یکبار برای همیشه به معبد و تمام مراسم مذهبی آن پایان داد. مدتی بعد، در سال ۷۰ میلادی، رومیان اورشلیم و معبد آن را از بین بردند.
دقیقأ به همین ترتیب، قیام بدن عیسی مسیح، دلالت بر ایجاد معبدی جدید میکند، که ساخته شده به دست انسان نمیباشد (مرقس ۱۴: ۵۸). عهدجدید تعلیم میدهد که جمع ایمانداران (یعنی کلیسا)، معبد (یا هیکل) خداست (اول قرنتیان ۳: ۱۶- ۱۷، دوم قرنتیان ۶: ۱۶، افسسیان ۲: ۲۱- ۲۲؛ اول پطرس ۲: ۴- ۵).
ت) یهودیان متوجه تحقق (اصل) موضوع نشدند.
آنها تنها شاهد معبد سنگی اورشلیم بودند که بنای آن به مدت ۴۶ سال به طول انجامیده بود. اگر کلام را با قلبی با ایمان مطالعه کرده بودند، متوجه میشدند که معبد اورشلیم، با وسایل و مراسم آن، صرفأ تصویری (نمونهای) بود که به زودی خراب میشد (عبرانیان ۸: ۵). اشعیای نبی نبوت کرد که معبد نمیتواند به مفهوم واقعی، خانه خدا باشد (اشعیا ۶۶: ۱- ۲). ارمیای نبی نبوت کرد که تابوت عهد ذکر نخواهد شد و تابوت عهد دیگری ساخته نخواهد شد (ارمیا ۳: ۱۶). در عهدعتیق به زبان یونانی، در مزمور ۴۰: ۶- ۷ (عبرانیان ۱۰: ۵- ۷)، نوشته شده است، “در قربانی و هدیه رغبت نداشتی، لکن جسدی (بدنی) برای من مهیا ساختی. به قربانیهای سوختنی و قربانیهای گناه رغبت نداشتی. آنگاه گفتم، اینک میآیم تا اراده تو را ای خدا بجا آوردم”. قربانی عیسی مسیح جانشین تمام قربانیها دیگر شد.
ث) شاگردان متوجه نشدند که معبدی که عیسی در مورد آن سخن میگفت، معبد بدنش بود.
تنها پس از مصلوب شدن عیسی و شکافته شدن پرده معبد از بالا تا پایین، و همچنین پس از قیام او در روز سوم بود که شاگردان متوجه مفهوم روحانی سخنان عیسی شدند.
سؤال ۴) در چه نمونههای دیگری از کتابمقدس، وقایع فیزیکی نمایانگر حقایقی روحانی هستند؟
ملاحظات: یهودیان بارها و بارها متوجه نشدند که وقایع فیزیکی نمایانگر حقایقی روحانی هستند. و بارها سخنان عیسی را که مفهومی روحانی داشت، به طور تحتاللفظی تفسیر کردند. در اینجا به چند نمونه از انجیل یوحنا در این رابطه اشاره میکنیم: در یوحنا فصل ۳، اصطلاح “از نو مولود شدن” مفهومی روحانی دارد. در یوحنا فصل ۴، منظور از اصطلاح “آبی که عیسی مسیح میدهد”، روحالقدس است. در یوحنا فصل ۶، اصطلاح “خوردن بدن عیسی”، به مفهوم پذیرفتن عیسی با ایمان، میباشد. و در یوحنا فصل ۸، کلمه “مرگ”، به مفهوم جدایی ابدی از حضور و توجه محبت آمیز خدا میباشد.
قدم ۴: بکار ببرید
توجه کنید: کاربرد چه حقایقی در این قسمت برای مسیحیان امکانپذیر است.
درمیان بگذارید و بنویسید: افکار خود را صریحاً با هم درمیان بگذارید و
فهرستی از کاربردهای امکانپذیر براساس یوحنا ۲: ۱- ۲۵ تهیه کنید.
توجه کنید: خدا از شما میخواهد کدامیک از کاربردهای امکانپذیر را تبدیل به یک کاربرد شخصی بکنید؟
بنویسید: این کاربرد شخصی را در دفترچه یادداشت خود بنویسید. کاربرد شخصی خود را بدون دغدغه با دیگران درمیان بگذارید. به یاد داشته باشید که افراد در هر گروه، کاربرد حقایق متفاوتی را پیدا میکنند و حتی از یک حقیقت کاربردهای متفاوتی مییابند.
(فهرست زیر، نمونه هایی از کاربردهای امکانپذیر در این قسمت از کتاب مقدس میباشند).
نمونههایی از کاربردهای امکان پذیر (یوحنا فصل ۲)
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱ * موضوع ازدواج را از این نظر که خدا بانی و مؤسس آن است، محترم بشمارید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱ * به عنوان یک فرد مسیحی، در فعالیتها و برنامههای عادی افراد دیگر شرکت کنید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱۱ * در رابطه با جلال خدا که در عهدعتیق و عهدجدید بازگو شده است، تفکر کنید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱۲ * با خانواده و دوستان خود وقت صرف کنید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۱۵- ۱۶ * در رابطه با شرارت و بیعدالتی، خشمگین شوید، ولی مرتکب گناه نشوید (افسسیان ۴: ۲۶).
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۲۲ * به عهدعتیق و عهدجدید و به سخنان عیسی ایمان داشته باشید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۲۳ * به هر کس اعتماد نکنید.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>۲: ۲۵ * حضور مسیح را تجربه کنید. او همه چیز را میبیند و بر همه چیز واقف است.
نمونههایی از کاربردهای شخصی
الف) من میخواهم جلال خدا را در عهدعتیق و عهدجدید کشف کنم. بنابراین هر بار که قسمتی از کتابمقدس را مطالعه میکنم، از خود این سؤال را خواهم کرد که: “از این قسمت چه مطالب بیشتری را میتوانم در مورد عیسی بیاموزم”؟ امروز آموختم که مرگ عیسی مسیح به معبد و مراسم مذهبی آن پایان داد. و اینکه قیام او معبدی جدید را به وجود آورد که متشکل از ایماندارانی است که خدا توسط روحالقدس در آنها زندگی میکند (افسسیان ۲: ۲۲)، و جایی است که انسان خدا را در روح و راستی پرستش میکند.
ب) من میخواهم ایمان و پرستشی حول محور رسالت بشارتی داشته باشم. معبد عهدعتیق دارای صحن یا محوطهای برای غیریهودیان بود تا آنها نیز بتوانند خدای حقیقی را پرستش کنند. البته برخی از رهبران مذهبی مانند حنا، و تاجران یهودی، این صحن را به مکانی جهت تجارت گاو و گوسفند و به پناهگاه دزدان تبدیل کرده بودند؛ ایشان در آنجا با مردم داد و ستد کرده، آنها را فریب میدادند. مکانی که خدا مقرر کرده بود تا باعث برکت ملل غیریهود بشود، مورد سوء استفاده یهودیان قرار گرفته بود. بدین ترتیب، یهودیان ثابت کردند که مخالف با فعالیتهای بشارتی هستند. آنها میخواستند ایمانشان را تنها برای خود حفظ کنند. عیسی به عنوان مسیح موعود آمد و تمام این چیزها را تغییر داد. او هم برای یهودیان آمد و هم برای غیریهودیان. او تمام وعدههایی را که به ایمانداران داده شده بود، به تحقق رساند و کلیسایی را برای ایمانداران از تمام ملل و قبایل و زبانها بنا کرد. امیدوارم کلیسای من و خودم هیچوقت درِ کلیسای خود را به روی مردم ملل دیگر که پیغام انجیل را نشنیدهاند، نبندیم.
قدم ۵: دعا کنید
در مورد حقیقتی که خدا به ما در یوحنا ۲: ۱- ۲۵ آشکار کرده است، دعا کنیم.
(در دعای خود به آنچه که درطی این بررسی کتاب مقدس دریافت کرده اید، پاسخ دهید. تمرین کنید که در فقط یک یا دو جمله دعا کنید. بیاد داشته باشید که افراد در هر گروه، در مورد حقایق متفاوتی، دعا خواهند کرد.)
۵ |
دعا (۸ دقیقه)
دعای شفاعت |
به دعا کردن در گروههای دو نفری یا سه نفری ادامه دهید. برای یکدیگر و برای مردم جهان دعا کنید.
۶ |
تکلیف منزل (۲ دقیقه)
برای درس بعدی |
(سر گروه: رونوشت این تکلیف را بین اعضای گروه پخش کنید و یا آن را بخوانید تا همه آن را در دفتر یادداشت خود بنویسند.)
۱ – تعهد – نسبت به شاگردسازی و بنای کلیسا متعهد باشید.
۲ – برای یک فرد یا گروه، موضوع ” یوحنا فصل ۲ ” را موعظه کنید، تعلیم دهید یا بررسی کنید.
۳ – رازگاهان – هر روز نیمی از یک فصل از اول قرنتیان ۱۳- ۱۶ را بخوانید. از روش حقیقت محبوب استفاده کنید و یادداشت بردارید.
۴ – حفظ کردن – آیه حفظی جدید (یوحنا ۲: ۲۵) را مورد تعمق قرار داده و حفظ کنید. هر روز آخرین ۵ آیه حفظی قبلی را مرور کنید.
۵ – دعا – در این هفته برای شخص یا موضوعی مشخص دعا کنید و شاهد کار خدا در آن مورد باشید (مزمور ۵: ۳).
۶ – آموخته های جدید مربوط به بنای کلیسای مسیح را وارد دفتر(یا پوشه) خود کنید. تمام یادداشتهای خود در مورد رازگاهان، آیات حفظی، بررسی کتاب مقدس و این تکلیف منزل را در دفتر خود بنویسید. |
|
|