تبدیل کلیسایی در برلین به مکانی برای عبادت همزمان پیروان ادیان مختلف

image_pdfimage_print

زمین کلیسایی در مرکز شهر برلین قرار است تبدیل به عبادت‌گاه و مرکز مذهبی هم‌زمان برای سه دین بزرگ جهان شود. آغاز ساختمان‌سازی عبادت‌گاه «هاوس آو وان» پس از سال‌ها کشمکش قرار است سرانجام در ۱۴ آپریل سال ۲۰۲۰ آغاز شود.

«محبت نیوز»- سه روحانی از سه دین مختلف در کنار هم ایستاده‌اند و به نوبت دعاهایشان را می‌خوانند. امام قادر سانجی (Kadir Sancı) نفر اول است و سوره حمد را می خواند. بعد نوبت آندریاس ناخاما (Andreas Na­chama) رابی کنیسه می‌رسد که به زبان عبری بخشی از عهد عتیق را می‌خواند. نفر آخر هم گرگور هوبرگ (Gregor Hohberg) کشیش کلیسای پروتسان است که دعایش را از انجیل می خواند.

به گزارش امل برلین، افراد زیادی از سیاستمداران گرفته تا افراد مذهبی در مراسمی که برای اطلاع‌رسانی درباره سرانجام این خانه چندمذهبی برگزار شد، شرکت کردند. ساختمانی که قرار است در زمین متعلق به یکی از قدیمی‌ترین کلیساهای برلین در میدان پِتری (Petriplatz) بنا شود، یک مسجد، یک کلیسا و یک کنیسه را در دل خود جای می‌دهد.

خانه‌ای برای پیوند

این ساختمان محلی‌ست برای گفتگوی مذهب‌ها. کشیش گرگور هوبرگ می‌گوید: «ما همه از مسیحی، مسلمان و یهودی این‌جا در کنار هم جمع می‌شویم و برای همه انسان‌ها دعا می‌کنیم. برای همه آن‌هایی که یه دلیل گرایش جنسی، مذهب یا نژادشان در هر گوشه‌ای از دنیا سرکوب می‌شوند. ما برای شهرمان برلین دعا می‌کنیم و برای اروپا.»

«هاوس آو وان» قرار است خانه‌ای برای پیوند باشد؛ علاوه بر مراسم مذهبی و دعا قرار است در این مکان کلاس‌های آموزشی دینی، مدیتیشن و برنامه‌های مشترک گفتگو و هم‌اندیشی نیز برگزار شود. امام قادر سنجی، رابی آندریاس ناخاما و کشیش گرگور هوبرگ نزدیک ده سال پیش گام‌های نخست آماده‌سازی و فراهم آوردن مقدمات چنین مرکزی را همراه هم برداشتند.

درباره معماری ساختمان مدت‌ها بررسی شده است. هر سه روحانی مدت‌ها در کنار کارشناسان و معماران بررسی کرده‌اند که معماری ساختمان چگونه باشد تا هم‌زمان معماری کلیسا، مسجد و کنیسه را در خود جای دهد. پس از مدت‌ها بررسی و تغییر نقشه ساختمان آتی این مرکز مذهبی مشخص و نهایی شده است و هر سه روحانی هم از نقشه نهایی رضایت خاطر دارند.

ساختمان مسجد قرار است یک بخش دو طبقه داشته باشد تا زنان و مردان اگرچه در یک سالن اما در دو قسمت متفاوت بتوانند نماز بخوانند. درباره آشپزخانه، امام و کشیش تصمیم گرفته‌اند که آشپزخانه‌ای مشترک داشته باشند و یک آشپزخانه جدا برای کنیسه در نظر بگیرند؛ چراکه دین یهودیت قوانین سختگیرانه‌تری برای پردازش خوراکی‌ها دارد.

ناتان خردمند روی صحنه واقعیت

در مکانی که به زودی «هاوس آو وان» بر روی آن بنا خواهد شد، قرن‌ها کلیسای پِتری قرار داشته است. این کلیسا که در قرن ۱۳ میلادی احداث شده یکی از پنج کلیسای نخست بنا شده در برلین است. کلیسای پتری در جنگ جهانی دوم تخریب می‌شود و در زمان دولت آلمان شرقی باقی‌مانده‌های بنای این کلیسا نیز کاملن نابود می‌شود.

رولاند اشتولته (Roland Stolte) یکی از مدیران این مرکز می‌گوید: «طی یک سال گذشته بیش از ۴ هزار نفر از ۱۵ کشور مختلف دنیا از طرح ما بازدید کرده‌اند. هر سه جامعه مسیحی، یهودی و اسلامی از مرکز ما استقبال کرده‌اند.» او تاکید می‌کند: «ما خانه‌ای مذهبی‌ایم اما نه فقط خانه یک مذهب؛ ما در عین حال خانه‌ای سیاسی‌ایم اما نه فقط با یک مش سیاسی.»

گوتهولد افرایم لسینگ، شاعر و نویسنده نامی آلمانی در عصر روشنگری، نمایشنامه‌ای را نوشت که قرار است این روزها در برلین روی صحنه واقعیت بیاید. نمایشنامه «ناتان خردمند» روایت داستانی‌ست میان حاکمی مسلمان، تاجری یهودی و جنگ‌آوری مسیحی؛ داستانی که به برابری هر سه دین و عدم برتری یکی بر دیگری تأکید می‌کند. آیا «هاوس آو وان» می‌تواند آفریننده این جامعه آرمانی باشد؟

About امید محمدیه

آسمان وزمین زايل خواهد شد اما سخنان من هرگز زوال نخواهدپذیرفت. متی 33 -35

View all posts by امید محمدیه →

دیدگاهتان را بنویسید