مدت ۳۰ سال از گزارش انجیل های متی ، مرقس و لوقا میگذشت و مسیحیان قرن اول آنها را همچون گنجی حفظ کرده بودند ، گنجی را که مردانی تحت الهام روح القدس نوشته بودند . از آنجائیکه پایان قرن اول نزدیک بود و بیشتر آنانیکه عیسی را در خدمتش همراهی کرده بودند در قید حیات نبودند شاید این پرسش مطرح شده باشد که آیا هنوز موضوعی برای گزارش دادن وجود داشت؟
آیا هنوز کسی بود که نکاتی با ارزش از خدمت عیسی که خود شخصا تجربه کرده بود به مطالب پیشین بیفزاید ؟ بله ، وجود داشت . یوحنای پیر که تمامی عمر خود را با عیسی گذرانده بود و در انتهای پیری به جزیره پطمس واقع در یونان امروزی تبعید شده بود لازم می دانست مطالبی را به سه انجیل دیگر بیفزاید زیرا مطالب او کشف اسراری بود که از طرف عیسی مسیح برای او نقل شده بود
یوحنا اولین کسی بود که بوسیله یحیای تعمید دهنده تعمید گرفت و جزء اولین شاگردان عیسی شد. یوحنا در طول خدمت عیسی دوست صمیمی او بود و شاگردی بود که « عیسی او را محبت می نمود » کسی که در آخرین فصح ( پسح ) بر سینه عیسی تکیه زد . ( یوحنا ۱۳ : ۲۳ )
او در صحنه غم انگیز کشتن عیسی حضور داشت . در آنجا بود که عیسی مواظبت « مادر خود مریم ، را به او واگذار کرد » . یوحنا پس از ۷۰ سال خدمت فعالانه و دیدن رویاهایی در اواخر دوران حبس خود در جزیره پطمس و ملاحظاتی که در آنجا کرده بود آمادگی خوبی داشت تا هر آنچه را مشاهده کرده بود به قلم درآورد و در کتاب مکاشفه یوحنا برای دوران ما محفوظ شده است .
حال ببینیم یوحنا کی بود ؟ نام پدر یوحنا « زبدی » بود ( متی ۴ : ۲۱ ) و نام مادرش « سالومه » ( متی ۲۷ : ۵۶ و مرقس ۱۵ : ۴۰ ) یوحنا ماهیگیر بود . او یکی از پنج نفری بود که در شغل ماهیگیری شریک بوده و برای خود کارگرانی هم استخدام میکردند . او علاوه بر شغل ماهیگیری در کفرناحوم ، منزلی نیز داشت و از آشنایان نزدیک کاهن اعظم به حساب می آمد . ( یوحنا ۱۸ : ۱۵ و ۱۶ ) هنگامیکه یحیا تعمید دهنده به شهادت رسید ، یوحنا به دنبال عیسی روانه شد و از این لحاظ او یکی از شاگردان وفادار و شاهد عینی عیسی مسیح بود .
برخی از محققین انجیل ها بر این عقیده بودند که انجیل یوحنا را ممکن است شخص دیگری به این نام نوشته باشد ولی مسیحیان اوایل قرن دوم پذیرفته بودند که یوحنا « شاگرد عیسی مسیح » نگارنده این انجیل است . آنها همچنین این نوشته را بدون تردید بخشی از نوشته های الهامی می دانستند . کلمنت اسکندرانی ، ایرنایوس ، ترتولیانوس و اوریژن که همگی در اواخر قرن دوم و اوایل قرن سوم می زیستند به یوحنا کسی که نگارنده این کتاب است گواهی میدهند . شرایط جغرافیایی و زندگی مردم که در انجیل یوحنا به ترسیم کشیده شده است نشان میدهد که نگارنده این کتاب اطلاعات وسیعی از نحوه زندگی و موقعیت مردم و مکانها داشته است و کاملا با آن سرزمین آشنا بوده است . بنابراین یوحنا رسول عیسی جزء آن سه نفر نزدیک به عیسی بود و نگارنده اصلی انجیل یوحناست .
در نوشته های یوحنا اطلاعات دقیقی از زمان به پایان رسیدن نگارش آن دیده نمیشود اما برحسب عقیده عموم یوحنا انجیل خود را پس از بازگشت از اسارتش در « جزیره پطمس » نوشت .نروا امپراتور روم در سالهای ۹۶ – ۹۸ میلادی بسیاری از کسانی را که امپراتور قبلی ، دومیتیانوس ، پیش از پایان حکومتش به تبعید فرستاده بود رها کرد . درباره تاریخ نگارش انجیل یوحنا برخی معتقدند که نگارش این انجیل در سال ۹۰ میلادی بوده است ولی شواهد و اعتقادات نشان میدهند که یوحنا انجیل خود را حدود سال ۹۸ میلادی در شهر افسس نوشت و در سال سوم امپراتور ترایانوس سال ۱۰۰ میلادی به آرامی درگذشت .
ناگفته نماند نسخه های مهمی که در قرن بیستم یافت شدند صحت انجیل یوحنا را ثابت میکنند . یکی از آنها نسخه انجیل یوحنا بر کاغذ پاپیروس است که در مصر پیدا شد که بعنوان « پاپیروس رایلندز ۴۵۷ / پی ۵۲ » شناخته شده است و شامل یوحنا ۱۸ : ۳۱ – ۳۳ و ۳۷ و ۳۸ می باشد و در کتابخانه جان رایلندز در شهر منچستر واقع در کشور انگلیس نگهداری میشود .
جالب است بدانیم ، درمورد اینکه یوحنا این کتاب را در پایان قرن اول نوشته است آقای فردریک کنیون در کتاب خود بنام « کتاب مقدس و تحقیقات امروزی » سال ۱۹۴۹ صفحه ۲۱ آن میگوید : در حدود سالهای ۱۳۰ – ۱۵۰ میلادی نسخه ای از انجیل یوحنا در نواحی مصر پیدا شد. این نمونه کوچک ثابت میکند که نسخه هایی از انجیل یوحنا در دست مردم آن زمان نیز بوده است . با اینکه در مدت زمان کوتاهی نسخه هایی از انجیل فوق در اختیار عموم قرار گرفت تاریخ نسخه برداری آن به آخرین دهه قرن اول بر میگردد و هیچ جای تردید در مورد تاریخ آن باقی نمی ماند .
یوحنا در انجیل خود رابطه پدر و پسر یعنی خدای متعال و عیسی را با دقت و بطور متقاعدکننده ای به تصویر کشیده است و شناخت نزدیکی از این پسر مسح شده خدا در کلام و عمل بما میدهد . اگر چه سبک و کلمات یوحنا ساده است و او را مردی « بی علم و امی » جلوه میدهد اما قدرت عظیمی در اظهاراتش وجود دارد . ( اعمال ۴ : ۱۳ ) انجیل او محبت عمیق بین پدر ( خدای متعال ) و پسر ( عیسی مسیح ) را نشان میدهد و نیز اگر در اتحاد با آنها باشیم بداشتن چنین رابطه محبت آمیزی با آن دو دست می یابیم . یوحنا از واژه های « محبت » و « محبوب » بیشتر از سه انجیل دیگر استفاده کرده است .
اگر دوستان علاقمند بخواهند بیشتر در انجیل یوحنا چکاوش کنند توصیه بر اینست که به کتاب انجیل یوحنا مراجعه کرده و با نیت سالم و صادق آیات آنرا بخوانید تا قدرت الهی ذهن و بینش شما دوستان گرامی را بیشتر باز کند . حقیقتا باید از انجیل یوحنا سپاسگزار باشیم زیرا نوشته شد تا ایمان آوریم که عیسی ، مسیح ( برگزیده ، پادشاه ، منتخب ) و پسر ارشد خدای متعال است و تا ایمان آوریم به نام او حیات یابیم . ( یوحنا ۳ : ۳ و ۵ همچنین ۱۰ : ۱۶ و همینطور ۲۰ : ۳۱ را بخوانید ) پاینده باشید.