یکی از سئوالات مخالفان مسیحیت آن است که اناجیل متی و مرقس دو روایت متفاوت ارائه می دهند: آیا مسیح درخت انجیر را قبل از تطهیر معبد اورشلیم خشک کرد (مرقس فصل ۱۱ آیات ۱۲- ۱۴ و ۲۰- ۲۴) یا بعد از آن (متی فصل ۲۱ آیات ۱۲- ۱۹)؟
آنان چنین نتیجه گیری می کنند که تضاد گزارش ها در زمان واقعه خشک شدن درخت انجیر، بیانگر تحریف کتاب مقدس است.
اینک به بررسی متن اناجیل متی و مرقس بپردازیم:
۱٫ متی و مرقس از دو سفر مسیح به داخل و خارج از اورشلیم گزارش می دهند. مرقس از سفرهای روزانه مسیح و شاگردان به داخل و خارج از اورشلیم سخن می گوید:”عصر آن روز، مانند روزهای دیگر از شهر (اورشلیم) بیرون رفتند (مرقس فصل ۱۱ آیه ۱۹).
۲٫ مرقس در فصل ۱۱ آیه ۱۱ می خوانیم که مسیح وارد اورشلیم شد و به معبد رفت. او همه چیز را زیر نظر گرفت و بیرون آمد. بنابراین در این آیه بر خلاف ادعای مخالفان، به تطهیر معبد (اخراج صرافان که در معبد پول زائران خارجی را به پول یهودی تبدیل می کردند آن هم با نرخ گران) اشاره نشده است. در آیه ۱۲ از “روز بعد” (روز دوم) سخن به میان می آید. آنان در مسیر به اورشلیم، درخت انجیر را می بینند. سپس در همان روز مسیح به تطهیر معبد می پردازد (آیات ۱۵- ۱۶). در آن روز، مسیح و شاگردانش از اورشلیم خارج شدند. روز بعد از تطهیر معبد، شاگردان مشاهده می کنند که درخت انجیر خشک شده است (آیات ۱۹- ۲۱).
۳٫ متی از دو سفر عیسی به اورشلیم گزارش می دهد. روز اول، واقعه تطهیر معبد (فصل ۲۱ آیه ۱۲) رخ می دهد و روز دوم خشک شدن درخت انجیر. متی نگرش کلی به ماجرا داشته است، در حالی که مرقس جزئیات بیشتری را در اختیار خوانندگانش می گذارد. به نظر می رسد موضوع درخت انجیر برای مرقس (یا راوی اصلی او پطرس)، و ارتباط آن با تطهیر معبد مهم و جالب توجه بوده است. مرقس ماجرای درخت انجیر را در قبل و بعد از تطهیر معبد گنجانده تا ارتباط دو ماجرا و پیام آن توسط خواننده کاملا درک شود.
۴٫ متی و مرقس واقعه خشک شدن درخت انجیر را در خارج از اورشلیم ذکر کرده اند. دو نویسنده، به دو سفر مسیح و شاگردانش اشاره نموده اند.
۵٫ درس روحانی از خشک شدن درخت انجیر در متی و مرقس یکسان است (متی فصل ۲۱ آیات ۲۱- ۲۲ و مرقس فصل ۱۱ آیات ۲۲- ۲۳). درخت انجیر سمبل قوم اسرائیل بود که خدا انتظار داشت تا ثمره بیاورد، اما از لحاظ روحانی خشک شده بودند. خشک شدن درخت انجیر و تطهیر معبد خدا پیام مشترکی داشتند: مسیح حکایتی را نه در قالب سخن، بلکه در عمل بازگو نمود. قوم اسرائیل مراسم مذهبی و قربانی حیوانات را انجام می داد، اما احکام الهی را در زندگی شان اجرا نمی کردند.
اگر ظاهرا ایماندار باشیم ولی رابطه خالصانه با خدا نداشته باشیم، مانند همان درخت انجیر هستیم که چون میوه نیاورد، مسیح آن را خشک کرد. ایمان واقعی به معنای ثمره آوردن برای ملکوت خداست.
نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ