نام شیطان چه بود؟
نام “شیطان” برای نخستین بار در اول تواریخ فصل ۲۱ آیه ۱ ذکر می شود:”شیطان خواست اسرائیل را دچار مصیبت سازد…”. اما اگر ترتیب زمانی وقوع رویدادهای کتاب مقدس را در نظر بگیریم، نام “شیطان” برای اولین بار در کتاب ایوب فصل های اول و دوم ذکر شده است. ایوب در دوران، ابراهیم، اسحاق و یعقوب زندگی می کرد. ولی این کتاب بعد از تاریخ یهود و در گروه اشعار گنجانده شده (ایوب، مزامیر، امثال سلیمان و جامعه).
شیطان در زبان عبری به معنای “دشمن” است. اسامی دیگر نیز به شیطان اطلاق شده، مانند “پدر دروغگویان” (یوحنا فصل ۸ آیه ۴۴)، فرمانروای دنیا (یوحنا فصل ۱۲ آیه ۳۱). اما قبل از سقوط “ستاره صبح” نام داشت (اشعیاء فصل ۱۴ آیه ۱۲).
شیطان فرشته است (دوم قرنتیان فصل ۱۱ آیه ۱۴). اگرچه پذیرش این واقعیت مشکل است، ولی کتاب مقدس تعلیم می دهد که این فرشته قبل از سقوط، بسیار مقدس، زیبا بود. او از حکمت زیادی برخوردار بود و از سوی خدا اختیارات و قدرت های فراوانی داشت. اما به تدریج مغرور شد (حزقیال فصل ۲۸ آیه ۱۷) و علیه خدا طغیان کرد، زیرا می خواست جانشین خدا شود! (اشعیاء فصل ۱۴ آیات ۱۳- ۱۴).
شاید برخی از خوانندگان بپرسند که چگونه شیطان می خواست خدا را شکست دهد؟ تردیدی نیست که شیطان نقشه ماهرانه ای کشید ولی دو نکته را چندان جدی نگرفت:
یک. خدا آینده را می بیند.
دو. خدا در همه جا حضور دارد و از افکار موجوداتی را که خلق کرده، کاملا آگاهی دارد. بنابراین نقشه شیطان شکست خورد. با این توصیف، او موفق شد فرشتگان زیادی را فریب دهد، همان طور که حوا را متقاعد ساخت تا گناه کند! (پیدایش فصل ۳ آیات ۱- ۶). شیطان زمانی خلق شد. بنابراین او مانند خدا ازلی نبود و در مقطعی از زمان زندگی را آغاز کرد.
شیطان حقیقی است و نمادین و سمبلیک نیست. او علیه خدا و ایمانداران، عمل می کند. شیطان قدرت زیادی دارد، اما هرگز قادر نیست خدا را شکست دهد.
شیطان بعد از نااطاعتی از خدا، به همراه فرشتگانی که از او پیروی کردند، از ملکوت خدا اخراج شدند.
چه زمانی شیطان و فرشتگان خلق شدند؟
کتاب مقدس زمان دقیق و مشخصی را برای آفرینش فرشتگان ذکر نکرده است. آنچه مسلم است آنان قبل از خلق عالم هستی، آفریده شده اند. خدا از ایوب پرسید:”آیا می دانی در میان غریو شادی ستارگان صبح و فرشتگان آسمان، زمین بنیاد نهاده شد؟ (ایوب فصل ۳۸ آیه ۶). یکی از دلایلی که خدا فرشتگان را آفرید آن بود تا شاهد عینی خلقت آسمان و زمین باشند.
نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ