عید میلاد مسیح، یا به انگلیسی کریسمس و به زبان فرانسه نوئل، بزودی فرا میرسد. پس مناسب است تأملی بر مفهوم این عید داشته باشیم.
چند روز پیش، در محفلی روحانی، خانم جوانی از من پرسید که چرا خدا اجازه میدهد بشر دچار این همه مصیبت باشد. چرا در بعضی نقاط جهان، بلایای طبیعی رخ میدهد و هزاران نفر کشته یا بیخانمان میشوند؟ چرا خدا اجازه میدهد در بعضی کشورها، کودکان از گرسنگی و سوء تغذیه رنج ببرند؟ در پاسخ، برای او توضیح دادم که ما در دنیایی سقوطکرده زندگی میکنیم. گناه آدم و حوا، یک نافرمانی کوچک نبود، بلکه فاجعهای بزرگ بود. ایشان میخواستند مانند خدا، دانای کل شوند. ایشان علیه خدا طغیان کردند و به جبهۀ دشمن، یعنی شیطان پیوستند. به همین جهت، از نظر روحانی مردند و این مرگ روحانی گریبانگیر تمام نسلشان گردید و تا به امروز نیز گریبانگیر بشر است. همچنین، خدا بهسبب این طغیانِ فاجعهآمیز، زمین را لعنت کرد. دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم، دیگر از هیچ نظر، آن دنیایی نیست که خدا خلق کرده بود، دنیایی که از هر جهت نیکو بود. همۀ این مصائب از این امر ناشی میشود.
اما این خانم، در مقابل پاسخ من، سؤال دیگری مطرح کرد. پرسید: “مگر خدا قادر مطلق نیست؟ پس چرا مانع نشد که آدم و حوا اینگونه طغیان کنند و ما امروز دچار اینهمه مصیبت شویم و رنج بکشیم؟”. گوئیا این خانم به این واقعیت توجه نداشت که خدا انسان را با ارادۀ آزاد آفرید و انسان با اراده و میل خودش نسبت به خدا گناه کرد، و البته گناه آدم و حوا نتایج بدی را نیز به همراه داشت. اما آنچه خدا برای انسانِ گناهکار انجام داد این بود که او ابتدا وعدۀ ظهور نجات دهنده را به آدم و حوا داد و بعد در زمانی که مناسب دانست خودش به جهان آمد و در رنج ما شریک شد!
پیام کریسمس همین است: ما خدایی داریم که در رنج بشر شریک شد! خدای ما، خدایی نیست که آن بالا نشسته باشد و فقط نظارهگر مصائب بشری و رنجهای او باشد. او از طریق پسرش، عیسی مسیح، وارد جهان گردید و همچون انسان زیست، همچون انسان رنج برد، و همراه ما اشک ریخت. این است پیام کریسمس. این است پیامی که عید میلاد مسیح دارد.
مردم، در اکثر نقاط جهان، کریسمس را جشن میگیرند، بیآنکه بدانند در چنین روزی چه اتفاقی افتاد. اما مسیحیانِ معتقد میدانند که این روز را به مناسبت میلاد مسیح جشن میگیرند. این روز یادآورِ گام نهادن پسر خدا در جهان خاکی است. یادآور این است که “خدا جهان را آنقدر محبت کرد که پسر یگانۀ خود را داد تا هر که به او ایمان آوَرَد هلاک نگردد، بلکه حیات جاویدان یابد.” (انجیل یوحنا ۳:۱۶). بله، خدا جهان را دوست میدارد. هر یک از ما برای او بسیار عزیز هستیم. این محبت آنقدر زیاد بود که او آخرین کاری را که میتوانست بکند، انجام داد. او خودْ نمیتوانست قدم به این جهان مادی بگذارد، زیرا خدا غیرمادی است و هیچکس قادر نیست او را ببیند. اما او “جگرگوشۀ” خود را به این جهان فرستاد، ارزشمندترین کسی را که داشت. او “پسر یگانۀ” خود را به جهان فرستاد.
منبع: رادیو مژده