فرض کنید شما یکی از مسیحیان در قرن اول میلادی هستید و کلیسای تان نامه ای از پولس دریافت کرده است. وقتی نامه برای جماعت خوانده می شود، درمی یابید که پولس از آیاتی را از عهد عتیق نقل قول کرده است.
اگر می خواستید در آن زمان همان آیات را در متن عبری پیدا کنید، کار آسانی نبود. چرا؟ زیرا در آن روزگار، کتاب مقدس (عهد عتیق و عهد جدید) فصل بندی و شماره گذاری نشده بودند و نوشته ها پیوسته بود. نویسندگان کتاب مقدس، متن خود را کامل و بدون شماره گذاری می نوشتند.
با این توصیف همان طور که ذکر شد، یافتن آیه مورد نظر اصلا کار آسانی نبود. به خصوص برای کسانی که به متون عهد عتیق آشنایی یا تسلط نداشتند، پیدا کردن آیه بسیار دشوار بود. قرن ها به همین منوال گذاشت.
در اوایل قرن سیزدهم، یک کشیش انگلیسی به نام “استیون لنگتین” کتاب مقدس را به فصل ها تقسیم بندی کرد. او در آن زمان استاد دانشگاه پاریس در فرانسه بود. بعدها به مقام اسقف اعظم شهر “کنتربری” انگلیس منصوب شد.
اما قبل از این اقدام “لنگتین”، محققان به روش های مختلف کتاب مقدس را به فصل ها یا بخش های کوچک تر تقسیم کرده بودند. اما تقسیمات آن ها بایکدیگر هماهنگی نداشت. مثلا “لنگتین” انجیل مرقس را به ۱۶ فصل تقسیم کرد، در حالی که قبل از او محقق دیگری آن را به حدود ۶۰ فصل تقسیم نموده بود!
فصل بندی “لنگتین” نظر خوانندگان و محققان را به خود جلب کرد و به سرعت در اروپا رواج یافت. امروزه کتاب مقدس مطابق با سیستم فصل بندی “لنگتین” است.
تقسیم بندی آیات
در حدود ۳۰۰ سال بعد (اواسط قرن شانزدهم)، یک متخصص سرشناس در صنعت چاپ به نام “رابرت استین” سیستم شماره گذاری آیات کتاب مقدس را پایه گذاری کرد. در نتیجه مطالعه کتاب مقدس آسان تر شد.
البته تقسیم بندی آیات قرن ها قبل از دوران “استین” آغاز گردیده بود. برای مثال، کاتبان (نویسندگان) یهودی، آیات عهد عتیق را شماره گذاری کرده بودند. اما سیستم یکپارچه ای برای شماره گذاری آیات وجود نداشت. ابتکار “استین” کل کتاب مقدس (عهد عتیق/عهد جدید) را در برگرفت. جالب است بدانید “استین” شماره گذاری کاتبان را با سیستم خودش هماهنگ کرد.
“استین” در سال ۱۵۵۳ اولین کتاب مقدس را شامل عهد عتیق و عهد جدید بود، به زبان فرانسوی منتشر کرد. امروزه کتاب مقدس هم چنان مطابق سیستم شماره گذاری “استین” می باشد. با استفاده از شماره فصل و آیه، می توانید به راحتی آیات مورد نظرتان را در کلام خدا بیابید. برای مثال امثال سلیمان فصل ۲۰ آیه ۲۲
امثال سلیمان در عهد عتیق است
فصل ۲۰ را پیدا کنید
آیه ۲۲ را بخوانید:”بدی را با بدی تلافی نکن، بلکه منتظر باش تا خداوند عمل نماید.”
نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ